Jopa 60 prosentilla työpaikkaongelmia

Suomalaisissa työyhteisöissä löytyy työntekijöistä jopa 60 prosentilla erilaisia ongelmia.

Työperäiset ongelmat saattavat oirehtia mm. keskittymisvaikeutena, ärtyisyytenä, jännitteisyytenä, univaikeuksina, päänsärkynä, kohonneena verenpaineena sekä vatsavaivoina. Vakavia ongelmia esiintyy 6-10 prosentilla työntekijöistä.

Tähän tulokseen on tullut työterveyshuollon erikoislääkäri ja psykoterapeutti Kirsi Räisänen tutkimuksessaan, jossa hän on seurannut 15 000 työntekijää viiden vuoden ajan. Hän puhui aiheesta väitöskirjatutkimuksensa (1996) pohjalta tiedekeskus Heurekassa tänään Vantaalla.

Vakavien työpaikkariitojen seurauksena saattaa olla jopa kohonnut riski joutua mielisairaalahoitoon, hakeutuminen ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle sekä lisääntynyt tupakointi, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden käyttö.

Sukupuolten välillä on eroja reagoinnissa ongelmiin: naiset pyrkivät eroon epämiellyttävästä työympäristöstä, kun taas miehet turvautuvat usein alkoholiin ja rauhoittavaiin lääkkeisiin. Naisille työpaikan ihmissuhteet ovat tutkimusten mukaan merkittävämpiä kuin miehille. -Työpaikan heikkoihin ihmissuhteisiin on luotu alku jo varhaiskasvatuksessa, sillä suomalaiset on kasvatettu pitämään tärkeänä miellyttää kaikkia. Tämän perusteella ihmissuhdevaikeudet merkitsevät katastrofia, totesi Räisänen.

Siksi työpaikallakin otetaan ongelmatilanteissa käyttöön jo lapsena opittuja selviytymiskeinoja, kuten vihamielisyys, vastustus, uhma, kapina, kiukku, kostonhalu, halveksinta, mielistely, henkilöpalvonta, ennakkoluuloisuus, riippuvuus, syrjäänvetäytyminen, syyttäminen ja juoruilu.

Ongelman vähentämiseksi Räisänen esittää nykyistä laaja-alaisempaa esimieskoulutusta, joka kannattaisi laajentaa etenkin työsuojelun alalle. -Jos ongelmatilanteisiin ei ole olemassa toimintatapoja, pallo esimiehellä on todella hukassa ja koko asetelma kipsissä, korosti Räisänen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat