Joonas Kokkosen irtaimisto Järvenpään kaupungille

Akateemikko Joonas Kokkosen kotitalon Villa Kokkosen esineistö ja kalusto siirtyy Järvenpään kaupungin omistukseen.

Edesmenneen säveltäjämestarin viisi lasta päättivät lahjoittaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan irtaimiston, jotta se säilyisi yhtenä kokonaisuutena. Kaupunki lupaa, että tavarat jäävät Alvar Aallon ystävälleen suunnittelemaan taloon jälkipolvien iloksi.

Kalustuksen lisäksi lahjoitukseen kuuluu runsaasti kuvataidetta, veistoksia ja muita taide-esineitä sekä Kokkosen saamia lahjaesineitä. Lahjoitus sisältää myös säveltäjän flyygelin sekä luetteloimatonta aineistoa, kuten kirjoja, nuotteja ja äänilevyjä.

Irtaimisto arvioitiin 700 000 markan arvoiseksi reilut kaksi vuotta sitten, kun kaupunki osti itse rakennuksen 2,2 miljoonalla markalla. Talokaupan yhteydessä kaupunki sai irtaimiston hallintaoikeuden määräajaksi, joka umpeutui tänään.

Irtaimistoa ei lahjoitettu kaupungille heti, koska lapset halusivat ensin varmistaa, että paikasta huolehditaan hyvin.

-Todettiin, että hyvin on pidetty, säveltäjän poika Iikka Kokkonen sanoo. -Olemme iloisia siitä, että tavoite on saavutettu ja Joonas-isän henki säilyy talossa, sillä keskustelut kulttuuripiirien kanssa eivät olisi tähän päätyneet.

Kahden akateemikon talo

Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen lupaa, että irtaimisto pysyy talossa sellaisenaan.

-Säveltäjän lapset ovat tehneet ison suomalaisen kulttuuriteon, hän kiittelee. -Nyt kahden akateemikon tyyssija säilyy kokonaisuutena, joka on merkittävä kulttuuriperintö niin Järvenpäälle kuin koko Suomen kansalle. Hän huomauttaa, että lapset tulivat aikoinaan reippaasti vastaan jo talokaupassa, sillä vapailla markkinoilla myytäessä hinta olisi noussut lähelle viittä miljoonaa.

-Tuolloin oltiin jo ajautumassa tilanteeseen, jossa kansallisesti merkittävä talo oli luisumassa maamme itänaapurista tulevalle yksityiselle ostajalle.

Villa Kokkonen on ollut kesäisin yleisölle avoin kahden vuoden ajan. Kävijöitä on kumpanakin kesänä ollut noin 2500. Lisäksi taloa vuokrataan erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Kokouksia, juhlia ja muita yksityistilaisuuksia on pidetty noin 90 vuodessa.

Perintöä vaalitaan

Erityisen merkittävää Joonas Kokkosen perintöä ajatellen on talon käyttö konserttipaikkana. Matineoita on järjestetty muun muassa jokakesäisen Tuusulanjärven kamarimusiikki -tapahtuman yhteydessä.

Lahjoitus varmistaa sen, että Villa Kokkosessa vaalitaan säveltäjän elämäntyötä vastaisuudessakin, vakuuttaa kaupunginjohtaja Kukkonen.

Joonas Kokkonen menehtyi 74-vuotiaana kotonaan lokakuussa 1996. Kokkonen oli sodanjälkeisen Suomen musiikin suuri hahmo, joka oli tutkitusti Jean Sibeliuksen - toisen järvenpääläisen - jälkeen soitetuin suomalainen klassinen säveltäjä. Hänen oopperansa Viimeiset kiusaukset on esitetty noin 250 kertaa, mikä lienee modernien oopperoiden maailmanennätys.

Kokkonen syntyi Iisalmessa, mutta muutti jo pikkupoikana Järvenpäähän, missä hän eli loppuikänsä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat