Mainos

Jonotus ei takaa pääsyä ensimmäiselle lennolle

Lentokentällä tuhkapilven takia jonottaneiden odotusta ei välttämättä palkita paikalla lentokoneessa. Matkustajajonojen purkamisen monimutkaisuus saattaa yllättää monet kentillä lentoa odottavat ihmiset.

Suurimpana yllätyksenä saattaa tulla se, että lentojen jälleen lähtiessä rullaamaan, ei kentällä jonottanut välttämättä pääsekään seuraavalle lennolle takaisin. Etusijalla on alunperin sille lennolle paikan varannut henkilö, vaikka tämä henkilö ei olisi joutunut odottamaan lainkaan.

- Tästä on olemassa hovioikeuden päätös Suomessa. Ensin pitäisi ottaa ne matkustajat, joilla on siihen kyseiseen lentoon alkuperäinen varaus. Sitten kun ruvetaan lentämään, niin ne matkustajat, joilla on kyseiselle lennolle varaus, niin heidät on otettava ensin koneeseen, kertoo Finnairin johtaja Taneli Hassinen.

Hassisen mukaan päätös ei ole Finnairin oikeustajun mukaista, mutta linjausta on noudatettava. Hän kertoo pari vuotta sitten olleesta tapauksesta, jossa liikenne oli pysähdyksissä Barcelonassa ja matkustaja oli siirretty aamulennolta iltalennolle, vaikka hänellä oli siihen aamulennolle varaus, joka oli ensimmäinen näistä lennoista, jotka lennettiin.

- Kun meillä ajateltiin niin, että nämä, jotka olivat jo kaksi päivää siellä olleet, niin täytetään heillä se kone ja pikkuisen jaetaan sitä tuskaa, niin hovioikeus on kuluttajaviraston ajamana tehnyt tästä päätöksen, että se on väärä tapa toimia.

Kuluttajavirastosta kerrotaan, että tapauksessa Finnair kieltäytyi maksamasta siirretylle matkustajalle asetuksen mukaista vakiokorvausta, vedoten siihen, että koneen ylibuukkaus ei ollut Finnairin itse myymistä lennoista johtuva.

Kuluttajaviraston lakimiehen Jari Suurlan mukaan kuluttajavirasto ei lähde puimaan sitä, onko tapaus oikein vai väärin.

- Tässä konkreettisessa tapauksessa haetaan vain ennakkopäätöstä sille, että onko tällä kuluttajalla oikeus korvauksiin. Me lähdetään ihan puhtaasti hakemaan asetuksen mukaista korvausta.

Lennoilla luultavasti hyvin tilaa

Hassisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole välttämättä niin vaikea, miltä se kuulostaa.

- Siellä varmaan tulee olemaan tyhjää nyt enemmän, koska sellaiset matkustajat eivät kaikki välttämättä tule lennolle, joilla on jo varaus siihen, koska he eivät ole koskaan lähteneet täältä Suomesta.

Suurlan mukaan tilanne ja olosuhteet tällä hetkellä ovat harvinaisen poikkeukselliset, mutta toivoo inhimillisyyttä myös matkustajilta.

- Sitten tulee jo sellaisia kysymyksiä, että jos laki korvaa jollekin tietyn oikeuden ja korvauksen, niin lähteekö yksilöt luopumaan oikeuksistaan yhteisen hyvän puolesta. Tietenkin näin voi tapahtua ja toivottavasti monissa tilanteissä näin käy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.