Mainos

Jonnalle unelmien kesätyöpaikka Maikkarista

15-vuotiasta Jonna Partalaa lykästi keväällä. Hän osallistui Helsingin kaupungin nuoriasiainkeskuksen Unelmatyöpaikka-kilpailuun, unohti kevään aikana koko asian, mutta voitti. Palkintona oli, että Jonna sai valita vapaasti kesätyöpaikkansa. Jonna valitsi MTV3:n.

Kesäkuun aikana Jonna kiersi Radio Novan sekä Maikkarin markkinoinnin, netin ja lopuksi tv-uutiset. Jonnan kesäpesti huipentui siihen, että hän sai tehdä Kymmenen uutisten kevennyksen. Paineet olivat kovat, sillä kevennys on yksi tämän maan katsotuimpia ja rakastetuimpia palasia tv-lähetysten loputtomassa virrassa.

Jonnan kevennyksen aiheeksi tuli kiiking, joka on laji, jossa keinutaan kilpaa suurella keinulla. Keinussa mennään akselin ympäri, siis täyden ympyrän ja onnistuminen vaatii rohkeutta, rytmitajua ja hyvää fysiikkaa.

Kiiking-keinuja löytyy Ikaalisista eli Jonna sai komennuksen Ikaalisiin. Seurakseen hän sai toimittaja Mika Tommolan ja uutiskuvaaja Paavo Kesälän.

Tommola neuvoi, että aihe on ilman muuta tyylilajiltaan sellainen, jossa toimittaja panee itsensä likoon eli testaa omakohtaisesti uutta lajia.

Jonna halusi tietää mitä tehdään, jos häntä alkaa pelottaa eikä hän pysty heittämään akselin ympäri. Tommola rauhoitteli, että kevennyksen juoni rakennetaan sen mukaan, mitä kuvissa ja todellisessa elämässä tapahtuu eli Jonnan ei ollut mikään pakko onnistua. Tommolan mukaan kevennyksessä tärkeintä on älyllinen hauskanpito.

Useimmat kiiking-keinua kokeilevat jänistävät, kertoi lajia Suomessa markkinoiva Tarmo Luht. Monet eivät yksinkertaisesti kestä keinun suuria keskipakoisvoimia.

Oli todella jännittävää päästä tekemään uutiskevennystä, ja vielä kun pääsin itse juontamaan sitä. Aluksi jännitin ajatusta kamerasta ja siitä että tulen olemaan televisiossa. Mutta ei sitä kameraa siinä edes huomannut, ja seuraava huolenaihe oli haastattelukysymysten keksiminen.

Jutun pelottavin kohta oli kuitenkin keinuun nouseminen. Oli mahtava tunne kun pääsin keinulla akselin ympäri, eikä keinuminen ollutkaan niin raskasta kun luulin, piti vain löytää oikea taktiikka. Loppujen lopuksi keikka oli kyllä todella hauska, ja oli mahtavaa päästä mukaan.

Kevennyksen tekeminen oli aivan toista kuin olla mukana uutisjutun kuvauksissa. Tekeminen oli todella rentoa ja mielekästä. Voisin mielelläni osallistua uudestaan kevennysten tekoon.

Jonna Partala 15 v.

Voittiko Jonna pelkonsa, riittivätkö hänen voimansa? Tekikö Jonna sen mihin moni raavas mies ei pysty?

17:14

Kerro kauheimmat tai parhaimmat kesätyökokemuksesi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.