Jönköpingin viinalastin tyhjennys jatkuu

Kaljaasi Jönköpingin alkoholilastin tyhjennys Selkämerellä on jatkunut eilisestä saakka. Tänään illansuussa hylystä oli nostettu kymmenkunta suurta tammitynnyriä. Sukeltajat olivat tuoneet ylös samppanjapullojakin jo suurehkon määrän.

On vaikea arvioida, kuinka kauan lastin tyhjennys kestää. Vanha kaljaasi makaa nosturialus Pernille Diverin vieressä noin viisi metriä pinnan alapuolella. Suomen rannikolle kohteesta on matkaa 30 meripeninkulmaa.

Miehet haluavat päättää hankalan nostotyön mahdollisimman nopeasti, sillä kaluston pitäminen asemapaikalla maksaa päivittäin lähes 200000 markkaa. Tanskalaisella sukellusryhmällä on myös kiire uusiin tehtäviin. Vielä tänään oli arvoitus, miten hyvin lastin tammitynnyrit ovat yli 80 vuotta vesikellarissa pystyneet säilyttämään alkoholin laadun ja aromit. Kun kaljaasi Jönköping lähti 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana Gävlestä Suomeen, sillä oli mukanaan yli 61000 litraa hienoa alkoholia. Tsaari Nikolai II ja Suomen pankki olivat alkoholilastin tilaajia.

Laivassa oli noin 5000 pulloa Heidsieck-samppanjaa, vuosikerta 1907, 67 tynnyriä Remy Martin-konjakkia ja 16 tynnyriä burgundilaista punaviiniä. Jo ennen hylyn nostoa asiantuntijat kiistelivät hylyn alkoholin arvosta ja mausta. Toisten mielestä samppanja on fantastista, kuplivaa ja nopeasti päähän kihahtavaa. Toiset arvioivat, että tynnyrien konjakki on todellinen löytö. Eräät asiantuntijat vähättelivät koko tavaran.

Nostoryhmän ruotsalaisen vetäjän Claes Bergvallinkin ilme synkkeni, kun pari ensimmäistä tynnyriä oli kiskottu nostoaluksen kannelle. Ne tuoksahtivat merkillisesti, ja toisten suussa neste maistui kamalalta mönjältä. Nostomiehistö kertoi, että tänään ylös tuodut tynnyrit ovat säilyneet paremmin. Videokuva näyttää, että tynnyreitä on hylyssä pitkin ja poikin - kolhiintuneina ja ehjinä. Tukevasti lastatut ja kiinni pysyneet tynnyrit ovat toivottavasti paremmin säilyneet, ja niiden sisältö lienee kunnossa. Bergvall on toivonut, että konjakki olisi lastin rahasampo, muuten samppanjan hintaa on nostettava.

-Mitään sopimuksia emme ole vielä tehneet kenenkään kanssa, meidän on selvitettävä ensin, millaista tavaraa myymme, Bergvall selitti. Kun lasti on saatu turvaan, alkaa paperisota sitä ja vanhaa hylkyä koskevista jatkotoimista. Viranomaisetkin ovat hämmennyksissä, sillä tilanne on suomalaisittain uusi, eikä vastaavia ennakkotapauksia löydy. Museovirastollakin lienee asiasta vielä sanansa sanottavana.


Lue myös:

    Uusimmat