Mainos

Jonkka: Poliisin itsenäisyyspäivävalvonta oikein

Apulaisoikeuskansleri ei löytänyt moitittavaa poliisin tavasta valvoa järjestystä Helsingissä viime itsenäisyyspäivänä järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä. Poliisin toiminta tuli apulaisoikeuskanslerin tutkittavaksi kantelun perusteella. Siinä epäiltiin poliisin käyttäneen liiallisia voimakeinoja mielenosoittajia kohtaan.

Apulaisoikeuskansleri Jouko Jonkka selvitti samalla poliisin toimintaa kantelussa mainittua epäilyä laajemmin. -Koska tietojeni mukaan mielenosoituksen aikana oli presidentin linnan lähistöllä sattunut välikohtauksia, pidin aiheellisena selvittää laajemminkin sitä, minkälaisin ohjein ja toimenpitein poliisi oli mielenosoitukseen ja sen mahdolliseen kehittymiseen varautunut sekä millaista poliisin voimankäyttö oli ollut, Jonkka sanoo.

Oikeuskanslerinvirastoon saatujen selvitysten mukaan poliisi oli ennakolta varautunut mielenosoittajien suunnittelemiin kadunvaltauksiin presidentin linnan läheisyydessä sekä aikaisempien kokemustensa perusteella vihamielisyyksiin ja häiriöihin. Poliisin mukaan huomioon oli otettu mahdollisuus siihenkin, että osa mielenosoittajista yrittäisi tunkeutua presidentin linnaan.

Poliisi kertoi voimakeinojen käytön mielenosoituksen yhteydessä rajoittuneen kuitenkin keholla ja käsillä työntämiseen, kun siirtymiskehotuksia noudattamatta jättäneet mielenosoittajat oli poistettu väkisin ajoradalta presidentin linnan läheisyydestä.

Apulaisoikeuskansleri toteaa, että tutkitun perusteella ei voida päätyä siihen, että poliisi olisi käyttänyt voimakeinoja lainvastaisella tavalla tai rajoittanut lainvastaisesti mielenosoitusoikeutta. Myöskään tavasta, jolla poliisi varautui yleisen järjestyksen turvaamiseen ja liikenteen sujumisen varmistamiseen, ei löytynyt huomautettavaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.