Mainos

Jolon vankeja ei vapaaksi ennen viikonloppua

Filippiinien hallituksen pääneuvottelijan mukaan Abu Sayyaf -sissiryhmä ei vapauta Jolon saarella olevia panttivankeja ennen viikonvaihdetta.

Jolon panttivankeja 25.6. Mukana myös Risto Vanhanen.

Filippiinien hallituksen pääneuvottelija Roberto Aventajado sanoi tänään, ettei Abu Sayyaf -sissiryhmä vapauta Jolon saarella olevia panttivankeja ennen viikonvaihdetta. Hänen mukaansa kriisin ratkaisemisessa ovat auki olevina kysymyksinä vielä kolmen ranskalaistoimittajan ja kolmen malesialaisen panttivangin kohtalo.

Aventajadon mukaan presidentti Joseph Estrada oli kehottanut häntä neuvottelemaan sellaisen ratkaisun, joka takaisi kaikkien panttivankien vapautumisen. Abu Sayyaf kieltäytyi aiemmin vapauttamasta ranskalaisia, koska toinen sissiryhmä oli vastuussa heidän sieppaamisestaan.

-Jotta voisimme koordinoida asiat oikein, tarvitsemme huomisen niiden selvittelemiseen, joten tapahtumat alkanevat vasta lauantaina, Aventajado sanoi.

-Kaikki heidät pitäisi vapauttaa maanantaihin mennessä...tai ainakin niin me sovimme, hän sanoi. Hän myönsi kuitenkin, ettei vapauttamisten alkaminen edes lauantaina ole taattua.

-On olemassa tiettyjä asioita, joita ei voi ennustaa, hän sanoi. Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin tänään, että tieto lykkääntymisestä oli vahvistettu.

Tuomioja

-Meidän arviomme on sama, ettei huomenna tapahdu mitään, sanoi yksikön päällikkö Roberto Tanzi-Albi ulkoministeriön tiedotuksesta. Hänen mukaansa ulkoministeri Erkki Tuomioja on kuitenkin edelleen valmis matkustamaan Tripoliin Libyaan ottamaan suomalaisia panttivankeja vastaan. Tanzi-Albi korosti, että yhteydenpito filippiiniläisten neuvottelijoiden ja suomalaisten välillä jatkuu Manilassa edelleen.

Tuomioja hoputti vapautusta


Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiirehti tänään Filippiinejä ratkaisemaan panttivankikriisin nopeasti. Filippiinien ulkoministerille Domingo Siazonille lähettämässään kirjeessä Tuomioja kertoi olevansa huolestunut kriisin venymisestä.

Vaikka vapautus on monesti näyttänyt olevan lähellä, on sen toimeenpano jälleen viivästynyt, Tuomioja kirjoitti. Kaappaus on saatava loppumaan, hän painotti.

Useita lykkääntymisiä

Panttivankien vapauttamista on lykätty tällä viikolla jo useita kertoja. Aiemmin tänään vapauttamisneuvottelua lykättiin huonon sään vuoksi.

Pääneuvottelijat eivät päässeet rankkasateen ja paksujen pilvien vuoksi Abu Sayyaf -sissiryhmän leirille neuvottelemaan vankien vapauttamisen lopullisista yksityiskohdista. Aventajado neuvotteluryhmineen oli valmistautunut tänään painostamaan sissejä vapauttamaan kaikki jäljellä olevat panttivangit samanaikaisesti jo tänään.

Aventajadon avustajan mukaan neuvottelumatkaa yritetään jälleen huomenna. Neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan toiveet kaikkien panttivankien yhtäaikaisesta vapauttamisesta saattavat osoittautua turhiksi. Sissit saattavat päätyä vankien vapauttamiseen vähitellen, koska he pelkäävät Filippiinien asevoimien hyökkäävän kimppuunsa heti, kun kaikki vangit ovat vapaina.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.