Mainos

Jolon sissit teloittivat vakoojiksi epäiltyjä

Länsimaisia panttivankeja Filippiineillä, Jolon saarella pitävä Abu Sayyaf -sissiryhmä on tappanut kaksi kristittyjen saarnamiesten ryhmän jäseniksi esittäytynyttä henkilöä. Sissit epäilivät heitä hallituksen vakoojiksi.

Jolon sissejä

Teloituksista kertoivat tänään Filippiinien tiedustelupalvelun lähteet. Kaksikko oli saapunut leirille runsas viikko sitten väittäen kuuluvansa alkuperäiseen saarnaajaryhmään. Sissit eivät kuitenkaan olleet uskoneet heitä. Syynä oli todennäköisesti se, että sissit eivät tunteneet kaksikkoa, eivätkä nämä puolestaan osanneet puhua paikallista murretta. Ruumiiden uskotaan olevan haudattuina viidakkoon lähelle Talipaon kaupunkia.

Kolmentoista saarnamiehen ryhmä on ollut sissien luona heinäkuun alusta saakka. Eilen Jolon kaupungin keskustaan ilmestyi yksi saarnaajista, Danny Cuarteros. Hän kiisti väitteen, jonka mukaan sissit pitäisivät filippiiniläisten kristittyjen ryhmää vankinaan. Cuarteroksen mukaan ryhmä on sissien vankileirillä rukoillakseen ja paastotakseen vankien puolesta. Myös hallituksen pääneuvottelija Roberto Aventajado sanoi tänään, että hallitus ei katso enää saarnamiehien olevan panttivankeina.

Abu Sayyaf ilmoittautui pyhään sotaan

Abu Sayyaf ilmoitti tänään yhtyvänsä Filippiinien suurimman sissiryhmän Moron islamilaisen vapautusarmeijan (MILF) jo aikaisemmin julistamaan pyhään sotaan eli jihadiin. Hallituksen neuvottelijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan vaikuta panttivankineuvotteluihin.
-Pyhä sota on jo käynnissä, sanottiin Abu Sayyafin julkisuuteen toimittamassa lausunnossa. Siinä ei viitattu millään lailla panttivankeihin.

-Emme voi sanella heille mitään, mutta minun mielestäni tämä ei vaikuta neuvotteluihin millään tavalla, Aventajado sanoi. Julkisuuteen on jatkuvasti tullut ristiriitaisia tietoja jo vapautetuista panttivangeista maksetuista lunnaista. Sotilaslähteiden mukaan lunnaita on maksettu jo 190 miljoonaa pesoa eli vajaat 26,5 miljoonaa markkaa. Virallisesti Filippiinien hallitus on ilmoittanut, että lunnaita ei ole maksettu.

Toimittajat pois Jololta

Aventajado pyysi tänään myös kaikkia toimittajia ja muita tiedotusvälineiden edustajia poistumaan Jololta, koska hallitus ei voi taata heidän turvallisuuttaan. Aventajadon mukaan toimittajien on syytä siirtyä noin 150 kilometrin päässä sijaitsevaan Zamboangan kaupunkiin seuraaman kriisiä.

Abu Sayyafilla on edelleen panttivankeinaan viisi toimittajaa, joista viimeiset kaksi se sieppasi maanantaina. Sissit vapauttivat eilen jo kaksi kertaa sieppaamansa saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittajan Andreas Lorenzin. Poliisin ja armeijan on määrä pystyttää tarkastuspisteitä, joilla toimittajia estetään menemästä Jololle.

Seppo Fränti ja Risto Vahanen

Filippiinien tiedotusvälineet ilmoittivat, että ne eivät enää aio televisioida tai radioida sissien haastatteluja tai painaa heidän lausuntojaan. Myöskään toimittajia ei lähetetä sissien piilopaikkaan, paitsi jos he ovat hallituksen virallisen neuvotteluryhmän seurassa.

Sisseillä on edelleen hallussaan parisenkymmentä panttivankia, heidän joukossaan suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen. Suomalaiskaksikko on ollut panttivankeina jo runsaat kolme kuukautta.
(STT-Reuters-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.