Mainos

Jolon panttivangit vapaaksi huomenna?

Viranomaiset uskovat vakaasti siihen, että eurooppalaisten vankeus Jololla päättyy suunnitelmien mukaan huomenna.

Aventajado ei näe enää esteitä vapautukselle.

Filippiinien panttivankikriisin pääneuvottelija Roberto Aventajado sanoi tänään uskovansa, ettei kuuden länsimaisen panttivangin vapautumiselle enää ole tulossa viime hetken esteitä. Panttivangit, heidän joukossaan kaksi suomalaista, pääsisivät näin vapaaksi huomenna.

Aventajadon on määrä matkustaa aikaisin huomenna Jolon saarelle yhdessä libyalaisen välittäjän kanssa. Yksi Filippiinien hallituksen neuvottelijoista kertoi uutistoimisto DPA:n mukaan, että loput länsimaiset panttivangit saatetaan vielä vapauttaa kahdessa eri ryhmässä. Neljä heistä pääsisi vapaaksi huomenna ja loput kaksi aikaisintaan parin päivän kuluttua.

-Me lähdemme siitä, että kaikki panttivangit vapautetaan yhdellä kertaa, kertoi Suomen hallituksen Filippiineillä oleva erityisedustaja, suurlähettiläs Ilari Rantakari. Lopullisesti tilanne ratkeaa hänen mukaansa vasta sitten kun nähdään, keitä on vapautettujen joukossa. Rantakari suhtautui panttivankien vapaaksi pääsyyn toiveikkaasti, mutta varovasti.

Pääneuvottelija Aventajadon mukaan Abu Sayyaf -sissijohtaja Ghalib "Robotti" Andang soitti hänelle tänäänja

Jolon Abu Sayyaf-sissien johtaja Ghalib Andang (Commander Robot)

suostui kaikkien kuuden länsimaisen panttivangin vapauttamiseen. Sissijohtaja olisi hänen mukaansa ensin halunnut vapauttaa vain osan vangeista, mutta Aventajado sai hänet suostuteltua vapauttamaan kaikki.

Libyalta kehitysapua

Libya on Aventajadon mukaan antamassa Filippiinien eteläisille alueille kehitysapua vastineeksi vankien vapauttamisesta. Libyan johtajan Muammar Gaddafin pojan hyväntekeväisyysjärjestö on tarjoutunut maksamaan 8-10 miljoonaa dollaria erilaisiin kehityshankkeisiin Jolon saarella ja muilla Etelä-Filippiinien muslimialueilla.

Suurlähettiläs Rantakarilla ei ollut uutta tietoa panttivankien vapautumisen aikataulusta.

Ulkoministerin erityisavustaja Ilari Rantakari

-Olemme neuvottelijoiden aikataulun varassa, Rantakari muistutti. Hänen mukaansa suomalaiset ovat valmiudessa sen varalta, että vapauttaminen pääsisi vauhtiin perjantaina.
-Ilman muuta olemme toiveikkaita mutta samalla varovaisia. Meidän on oltava varautuneita yllätyksiin, Rantakari totesi.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.