Mainos

Jolo: Vankien vapautus peruuntui

Filippiiniläisen Abu Sayyaf -sissiryhmän jäsenet ovat peruuttaneet huomiseksi kaavaillun panttivankien vapauttamisen, kertoi hallituksen pääneuvottelijan Roberto Aventajadon avustaja tänään.

Peruuttaminen johtuu virkamieslähteiden mukaan "pienestä esteestä". "Pieni este" on eri lähteiden mukaan se, että sissit pelkäävät Filippiinien armeijan iskuja heti vankien lähdettyä leiristä.

Filippiinien pääneuvottelija Roberto Aventajado kertoi tänään aamulla, että osa panttivangeista vapautetaan huomisen tai viimeistään torstain aikana.

Kyseessä olisivat nimenomaan länsimaiset, Sipadanin lomasaarelta Malesiasta huhtikuussa siepatut vangit.

Näin ollen myös suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti olisivat vapautettavien joukossa. Uutistoimistojen tietojen mukaan Filippiinien hallitus valmistautuu lähettämään Jolon saarelle kolme helikopteria, joiden on määrä lennättää vangit läheiseen Zamboangan kaupunkiin Mindanaolla.

Zamboangassa odottaa puolestaan lentokone, jolla seurue lentäisi Tripoliin Libyaan. Tripolissa vangit luovutettaisiin kotimaidensa hallitusten edustajille, jonka jälkeen he lentäisivät kotimaihinsa.

Pulkkinen: "Tiettyä optimismia"


Myös Suomen Filippiinien-suurlähetystön lähetystöneuvos Kimmo Pulkkinen kertoi ilmassa olevan "tiettyä optimismia" vapauttamisen suhteen. Suomikin on valmiina mahdollisen vapautuksen varalta. Suurlähetystössä ollaan kuitenkin edelleen varauksellisia, koska kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun vapautuksesta huhutaan.

Pulkkinen kertoi STT:lle saaneensa yksityiskohtaisen suunnitelman, jossa hahmotellaan vankien mahdollisen vapauttamisen vaiheet ja kuljetukset. Suunnitelmassa ei puhuta mitään vapauttamisen ehdoista, puhelimitse tavoitettu Pulkkinen sanoi.

Hän korosti myös, että suunnitelma on vain suunnitelma, eikä aikataulusta voida sanoa mitään varmaa. Pulkkisen käsityksen mukaan mahdollinen vapauttaminen näyttäisi olevan pitkälti libyalaisten neuvottelupanoksen ansiota.

Libyalainen neuvottelijaryhmä, joka työskentelee Etelä-Filippiinien Jolon saarella pidettävien panttivankien vapauttamiseksi, tapasi Abu Sayyaf -muslimisissit tänään. Ryhmä oli tapaamisen jälkeen toiveikas vankien pikaisen vapautumisen suhteen, mutta tiedot olivat ristiriitaisia.

Libyan entinen Filippiinien suurlähettiläs Rajab Azzarouq kieltäytyi kertomasta yksityiskohtia tapaamisesta. Hän sanoi toimittajille, että kaikki vielä sissien leirissä olevat 17 panttivankia vapautettaisiin yhtä aikaa. Paikalliset virkamiehet taas sanoivat, että tämä saattaisi tapahtua jopa kahdessa päivässä. Myöhemmin Zamboangassa Azzarouq kuitenkin kertoi, että työtä on edelleen tehtävä, ja ilmoitti aiemmasta kannastaan poiketen, että tilanne näyttää eräiden vankien kohdalla valoisammalta kuin toisten.

Panttivangit ehkä Libyaan

Libyalainen tilauskone laskeutui illalla Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan. Viranomaislähteiden mukaan lentokonetta on tarkoitus käyttää vapautettavien panttivankien kuljetukseen. Lähteiden mukaan panttivangit kuljetetaan ensin lentokoneella Tripoliin, mistä heidät luovutetaan omiin kotimaihinsa.

-Konetta tullaan käyttämään panttivankien vapauttamisessa, muotoili Aventajado. Aventajado ei kuitenkaan halunnut antaa tarkkaa ajankohtaa panttivankien vapauttamiselle.

-Olemme viimeistelemässä neuvotteluja. Tällä hetkellä mitään esteitä ole. Kaikki on OK, Aventajado jatkoi. Viranomaislähteet ovat kuitenkin kiistäneet tiedot, joiden mukaan panttivangit vapautettaisiin, koska Libya on tarjoutunut maksamaan heistä lunnaat. Lähteiden mukaan Libya voisi kuitenkin olla halukas rahoittamaan joitakin kehitysprojekteja Mindanaon alueella.

Suomalaiset kirjoittivat Haloselle

Vahasen ja Fräntin kirje Haloselle

Suomalaiset panttivangit Risto Vahanen ja Seppo Fränti ovat lähettäneet yhteisen kirjeen presidentti Tarja Haloselle. MTV3:n saaman kirjeen mukaan suomalaiset vetoavat presidenttiin jotta hän käyttäisi kaikkia rauhanomaisia keinoja kriisin ratkaisemiseksi. Kriisin ratkaisu on kirjeen kirjoittaneiden suomalaisten mukaan mitä ilmeisimmin riistäytynyt paikallisten voimien käsistä.

Risto Vahanen kirjoittaa, että Jolon sissit ihannoivat libyaa ja sen johtajaa Muammar Gaddafia. Vahanen ja Fränti evät täysin varauksetta usko vapautumiseen muutaman päivän sisällä, vastoinkäymisiä on ollut ennenkin.

He kirjoittavat kuinka monen vangin mielialat ovat viime päivinä romahtaneet täysin. Suomalaiset sanovat kirjeessään, että lunnaita on maksettu sillä sisseillä on uusia automaattiaseita, rahaa ja koruja naisille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.