Mainos

Jokelan tapahtumat järkyttäneet myös ulkomailla

Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat nostaneet esiin erityisesti sen, että YouTube-yhteisöön oli jo eilen viety "Jokela High School Massacre" -niminen uhkausvideo. Tuusulan tapahtumia on verrattu muun muassa viime huhtikuussa Yhdysvaltain Virginiassa tapahtuneeseen verilöylyyn Virginian teknillisessä yliopistossa. Korealaisopiskelija ampui tuolloin 32 oppilasta ja itsensä.

Jokelan koulukeskuksen traagisia tapahtumia on seurattu tänään myös ulkomaiden tiedostusvälineissä tiiviisti. Televisiokuvat koulusta pakenevista, järkyttyneistä nuorista ovat levinneet erityisesti eurooppalaisissa medioissa, mutta myös Yhdysvalloissa.

Ruotsissa Jokelan ammuskelu on ollut pääuutinen muun muassa Dagens Nyheter, Aftonbladet , sekä Expressen-lehtien internetsivuilla.

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC otsikoi internetsivuillaan, että suomalaisessa koulussa on tapahtunut vakava ampumavälikohtaus, jossa on saanut surmansa useita koulun oppilaita. Sky News-yhtiön etusivu otsikoi niinikään suomalaiskoulun tragediasta. Myös uutistoimistot Reuters ja AFP ovat seuranneet tapahtumia tiiviisti siitä lähtien, kun ne käynnistyivät puolenpäivän aikaan.

Espanjalaisen El Mundon internetsivuilla koulusurmista uutisoidaan niinikään ykkösuutisena. Espanjalainen El País -otsikoi, että "YouTubessa mainostettiin joukkomurhaa". Lehti siteeraa internetsivuillaan 18-vuotiaan ampujan opettajaa Kim Kiurua ja Töölön sairaalan ylilääkäri Eero Hirvensaloa. Ranskalainen Le Monde siteeraa nettisivuillaan myös pääministeri Matti Vanhasta.

Jokelan tapahtumia on uutisoitu näkyvästi myös muun muassa yhdysvaltalaisella CNN:lla, jolle MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä kommentoi tapahtumia useita kertoja.

Ulkomaisissa tiedotusvälineissä on hämmästelty muun muassa sitä, miten rauhallisena ja turvallisena tunnetussa Suomessa tapahtuu yllättäen näin järkyttävä tapahtuma. Tekoa on verrattu välittömästi muun muassa Yhdysvalloissa Coloradossa vuonna 1999 tapahtuneisiin Colombinen yläasteen koulusurmiin, jossa kuoli 12 oppilasta ja yksi opettaja. Surmien takana ollut poikakaksikko tappoi lopuksi itsenä. Columbinen tapahtumat muistuivat monen mieleen siksikin, koska yhdysvaltalainen Michael Moore on ohjannut koulun tapahtumista paljon julkisuutta saaneen dokumenttielokuvan Bowling for Colombine (2002). Aihetta on käsitellyt epäsuorasti myös elokuvaohjaaja Gus Van Sant elokuvassaan Elephant (2003).

Vertailukohteena on ollut myös viime keväänä tapahtunut, yksi kaikkien aikojen pahimmin kouluverilöyly, kun Virginian teknisessä yliopistossa opiskellut korealaisopiskelija ampui 32 opiskelijaa ja itsensä.

Kaikki Jokelan tapahtumiin liittyvät uutiset täällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.