Mainos

Jokelan koulusurmien syihin lisävaloa tänään

Koko Suomea järkyttäneiden Jokelan koulusurmien syihin saadaan tänään lisävaloa, kun keskusrikospoliisi julkistaa rikostutkintansa tulokset. Suurin osa Jokelan koulusurmien esitutkinnasta jää kuitenkin pysyvästi salaiseksi.

Julkiseksi tuleva osuus on noin 600 sivua, joka koostuu pääosin kuulusteluosiosta sekä muutaman kymmenen sivun teknisen tutkinnan liitteestä, johon sisältyvät muun muassa tapahtumapaikkapiirrokset.

Teknisen tutkinnan pääpaino oli laukausten ja luotien lentoratojen selvittämisessä. Poliisi on saanut selvitettyä kouluampujan liikkeet sekunnilleen.

- Tiedotustilaisuudessa esitetään köyhän miehen animaatio siitä, miten tapahtumat ovat lähteneet liikkeelle ja mihin ne ovat päättyneet, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Tero Haapala krp:stä kertoo.

Poliisi on kuulustellut tai puhutellut valtaosan koulun väestä, lähes kaikki 400 oppilasta ja 50 henkilökuntaan kuuluvaa. Myös uhrien ja tekijän omaiset ja tekijän perheenjäsenet on haastateltu, kuten yleensäkin kuolinsyyntutkinnan yhteydessä.

- Olemme kuulustelleet myös useita Auvisen nettikeskustelukumppaneita, Haapala kertoo.

Kuulustelujen perusteella poliisi on saanut selvitettyä ampuja Pekka-Eric Auvisen sosiaalisia taitoja ja sosiaalista verkottomista. Täydellistä vastausta teon motiivista Haapala ei kuitenkaan lupaa, sillä tekijää ei ole voitu kuulustella.

- Meillä on motiivista asiantuntijalausunto, mutta se on salassapidettävä.

Poliisi on saanut luotua tekijän profiilin ja selvittänyt pääosin sen, mistä Jokelassa on ollut kysymys. Poliisi on saanut selvitettyä, että 18-vuotias Auvinen toimi täysin varmasti yksin.

Tutkinnan loppuvaiheessa poliisi tutki tarkasti Auvisen tietokoneen ja hänen kirjoituksiaan nettimaailmassa.

- Suurin osa näistä pysyy salassa. Julkista ovat vain ne, joita hän tuuppasi itse ulos YouTubeen ja muualle. Mutta näihinkin saadaan selvitys. Eri vaiheissa tutkintaan on osallistunut toistasataa poliisia, krp:n ohella Keski-Uudenmaan, Hyvinkään, Espoon, Vantaan ja Helsingin poliiseista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.