Mainos

Jokelan ampuja ilmoitti teostaan nettipäiväkirjassa

Ampuja kertoi internetissä vihan olevan ainoa asia, jota hän rakastaa tässä elämässä. Ampuja oli innostunut ääriliikeistä. 18-vuotiaan abiturientin teko ajoittuikin samalle päivälle, jolloin Venäjällä vietettiin vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen 90. vuosipäivää.

Jokelan koulukeskuksen ampuja lähetti internetin kautta vinkkejä teostaan jo ennen välikohtausta. Miehen tekemiä ampumisvideoita ja lausuntoja on ollut nähtävissä useilla eri sivustoilla.

Esimerkiksi YouTubessa julkaistun yhden videon alussa näkyy Jokelan koulu ja sen jälkeen ruutu menee säpäleiksi ja keskeltä nousee aseella katsojaa (eli kameraa) osoittava mies. Värisävy on punainen. Video on nimetty Jokelan koulun verilöylyksi.

Videoiden tekijä käyttää itsestään nimimerkkiä Sturmgeist89. Toisessa videossa nimimerkki testaa omaa asettaan.

Nimimerkki on kirjautunut YouTubeen kaksi viikkoa sitten, mutta Jokelan koulun verilöylyksi nimetty video on lisätty sivustolle eilen. Koska palvelin sijaitsee Yhdysvalloissa, aikaeron takia video on saatettu lisätä sivustolle vain muutama tunti ennen ammuskelua.

Tekijä on kirjoittanut nettipäiväkirjaan päivän tapahtumista. Hän sanoo vihan olevan ainoa asia, jota hän rakastaa tässä elämässä. Mies haluaa myös tehdä selväksi, ettei ihmisten tulisi syyttää hänen perhettään, ystäviään eikä pelejä tai elokuvia.

- Tämä on minun sotani, minun ideani ja minun suunitelmani, mies kirjoittaa.

Mies ilmoittaa eri sivustoilla kannattavansa natsismia sekä darwinismia. Nämä aatteet näkyvät myös nettiteksteissä.

YouTubessa ei reaaliaikaista valvontaa

- On aika laittaa luonnonvalinta ja sopeutuvimpien selviytyminen takaisin raiteilleen. Hän sanoo myös syynsä olevan paljon polittiisempi ja syvempi kuin pelkkä koululaitosammuskelu.

MTV:n uutisten haastattelema ampujan luokkatoverin mukaan ampujaa on aina pidetty erikoisena persoonana. Hän on ollut innostunut ääriliikkeistä ja niiden opeista. Ampuja oli muun muassa kertonut ihailevansa Hitleriä ja Stalinia.

Jokelan koulun opettaja Kim Kiuru luonnehtii ammuskelijaksi epäiltyä oppilasta militanttiradikaaliksi. Kiurun mukaan kyseessä on keskimääräistä parempi oppilas, jota kiinnostavat sekä äärioikeisto että äärivasemmisto.

Ammuskelupäivänä tuli kuluneeksi 90 vuotta Venäjän tapahtumista, jotka johtivat lähes 75 vuotta kestäneeseen kommunistiseen diktatuuriin Neuvostoliitossa.

YouTube-tili suljettiin

Nimimerkki Sturmgeist89:n YouTube-tili on nyt suljettu. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät hänen palveluun lähettämänsä videot enää näy palvelun kautta.

YouTuben käyttösääntöihin kuuluu, että palvelun ylläpito voi sulkea käyttäjän tilin, jos hänen lataamansa sisältö rikkoo sääntöjä.

Ammuntaa käsittelevän videoklipin ehti katsoa ainakin 200 000 ihmistä.

Auvinen oli myös innokas verkkopelien pelaaja.

Pekka-Eric Auvinen oli kiinnostunut myös verkkopeleistä.

Lue Pekka-Eric Auvisen murhaviesti

Ampujan lista historian suurimmista henkilöistä internetin keskustelupalstalta:

"Maailman historiassa on nähty monia vaikutusvaltaisia valtionpäämiehiä, nerokkaita tiedemiehiä, ansioituneita sotapäällikköjä, erinomaisia muusikoita ja monia muita "suuria" henkilöitä.

Ketkä ovat mielestäsi historian suurimpia henkilöitä? Ketkä ansaitsevat arvostuksesi? Miksi?

Oma listani

Filosofit:

Pentti Linkola

Suomalainen filosofi, toisinajattelija, kalastaja, luonnonsuojelija ja ornitologi. Pahimpia ongelmia maailmassa ovat hänen mukaansa väestöräjähdys ja ihmisen pohjaton ahneus materiaalisen ylellisyyden perään. Hän vastustaa myös kehitysapua, monikulturismia ja demokratiaa.

Friedrich Nietzsche

Saksalainen filosofi, kriitikko, kirjailija ja runoilija. Hän halveksi laumaihmisiä ja arvosti henkisesti "yli-ihmisiä" (Übermensch), jotka luovat kulttuuria ja asettavat uusia arvoja. Tähän liittyy hänen toinen käsitteensä - "Der Wille zur Macht" - vallantahto, joka on ihmisen henkistä kehittymistä, itsensä toteuttamista, valintojen tekemistä ja hengissäsäilymistä.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Saksalainen idealisti ja nationalisti. Hegelin mukaan oli olemassa absoluutti henki, joka olisi todellisuus. Se ilmenee mm. kansallisvaltiona, joka on absoluutin hengen korkein olomuoto. Hän kannatti osittain markkinatalouteen perustuvaa oikeusvaltiollista kuningasvaltaa.

Tiedemiehet:

Charles Darwin

Brittiläinen tiedemies ja luonnontieteilijä, joka kehitti luonnonvalintaan perustuvan evoluutioteorian.

Francis Galton

Englantilainen monialainen tiedemies ja tutkimusmatkailija, joka tutki luonnontieteitä ja perinnöllisyyttä. Galtonin teosten ja tutkimusten pohjalta syntyi eugenistiikka, joka viittaa ihmisten tai eläinten valikoivaan jalostamiseen kannan parantamiseksi sukupolvien myötä.

Sotilaat:

Lauri Törni

Suomalainen upseeri, joka vastusti kommunismia. Toimi ensin Suomen armeijassa, taisteli mukana SS-joukoissa (SS-Wiking - divisioona) Neuvostoliittoa vastaan ja osallistui myös Vietnamin sotaan Yhdysvaltain joukoissa.

Simo Häyhä

"Valkoisena kuolemana" tunnettu suomalainen tarkka-ampuja Häyhä tappoi urhoollisesti yli 500 miehittäjä-ryssää.

Valtiopäämiehet:

Adolf Hitler

Saksan valtakunnankansleri, retorinen nero ja politiikan taituri, joka sai lähes koko Saksan kansan puolelleen. Hän onnistui nostamaan Saksan taloudellisesta lamasta ja yhdisti saksalaisen kulttuuripiirin kolmanneksi valtakunnaksi. Hän halusi myös järjestää uudelleen Euroopan, turvata sen kansallisvaltioiden aseman, murskata sosialistisen Neuvostoliiton uhkan ja ratkaista juutalais- ja ”ali-ihmiskysymyksen” Euroopassa.

Napoleon Bonaparte

Ranskalainen upseeri ja suuren vallankumouksen jälkeinen Ranskan johtaja. Uudisti Ranskaa sisäpoliittisesti (ajattelun taustalla liberalismi ja nationalismi), yhdisti kansakunnan, perusti asevelvollisuusarmeijan ja valloitti lähes koko Euroopan menestyksekkäillä strategioillaan.

Otto von Bismarck

Saksan "rautakansleri". Hän yhdisti hajonneen Saksan "raudalla ja verellä", löi Ranskan joukot ja perusti Saksan keisarikunnan. Saksasta alkoi hänen saavutustensa seurauksena nousta Euroopan johtava teollisuusmahti. Lisäksi Bismarck pyrki luomaan jonkinlaisen sosiaalisen turvaverkon, estääkseen kommunistista radikalisoitumista.

Kemal Atatürk

Turkin valtion "isä". Loi Turkista sekulaarisen ja suvereenisen valtion, vaikkakin toimi melko itsevaltaisesti ja autoritäärisesti. Oli turkkilainen nationalisti ja vastusti ympärysvaltojen hegemoniaa Turkin alueella.

Saddam Hussein

Hän ajoi koko uransa aikana oman kansakuntansa etua. Hänen valtakaudellaan lakijärjestelmästä poistettiin islamilaisuus, kansan hyvinvointi kasvoi ja maan infrastruktuuria kehitettiin. Husseinin Irak taisteli sekä Iranin muslimifanaatikkoja, että länsivaltain miehittäjiä vastaan kolmessa eri sodassa. Hän myös halusi yhdistää Irakin kulttuuripiirin ja kukistaa shiia- ja kurdikapinalliset."

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.