Jokela ensimmäinen verkkouutistapahtuma

Jokela-uutisointia tutkineet asiantuntijat pitävät viimesyksyisiä koulusurmia ensimmäisenä tapahtumana, jossa mediatalot panostivat eniten verkkouutisointiin. Alustavia tuloksia Jokela-uutisoinnin sujumisesta esiteltiin mediapäivillä Helsingissä

Marraskuun seitsemäs päivä viime vuonna Jokelan koulukeskuksessa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli ampujan lisäksi kahdeksan muuta. Tapahtumasarjasta on muodostunut yksi Suomen historian seuratuimmista tapahtumista. Jokela-uutistointia selvittäneen tutkimusryhmän mukaan Jokelan tapaus olikin käännekohta.

- Tämä oli ehkä ensimmäinen iso uutistapahtuma Suomessa, jossa kaikki uutisvälineet pitivät ensimmäisenä päivänä tärkeimpänä julkaisukanavana verkkoa, kertoo tutkija Pentti Raittila Tampereen yliopistosta.

Samoilla linjoilla on myös Iltalehden uutispäällikkö Kreeta Salmela.

- Se mikä on opittu, niin varmasti tässä nettiuutisoinnissa noin uutismielessä tullaan entistä terävämmäksi, ja se on yhä aina vain oleellisempi osa uutistyötä, myös printtipuolella.

Toimittajat ahnehtivat liikaa Jokela-uutisoinnissa

Jokela-uutisointia koskeva ensimmäinen tieteellinen tutkimus ei anna silti mediataloille puhtaita papereita. Tutkijat muistuttavat, että Jokelassa työskennelleiden toimittajien tavat hankkia tietoa ovat herättäneet paljon arvostelua etenkin uhrien ja omaisten keskuudessa.

Etenkin tiedonhankintatavat olivat osin sellaisia, etteivät ne kestä päivänvaloa. Arveluttavia toimintatapoja olivat esimerkiksi rahan tarjoaminen uhrien kotiin pääsemisestä ja sisällä koulussa kuvatuista kamerakännyköiden otoksista sekä toimittajien yritykset soluttautua kriisikeskukseen paikalle evakuoitujen nuorien seassa.

- Se ei niin paljon olekaan sitä, että mitä mediasivuilla on julkastu, vaan mitä on tehty sen aineiston saamiseksi, millä tavalla on lähestytty shokissa olevia koululaisia, millä lailla on lähestytty uhrien omaisia, kertoo Raittila.

Lehdistön edustaja korostaa kuitenkin tapahtuman ainutlaatuisuutta ja muistuttaa, että poliisi tiedotti asiasta ensimmäistä kertaa vasta tuntien kuluttua tapahtuneesta.

- Koska on yhteiskunnallisesti merkittävästä tapauksesta kyse, on myös suurella yleisöllä tiedontarve tästä asiasta, jolloin medioiden tehtävä on välittää sitä tietoa, puolustaa Salmela.

Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat