Mainos

Jokamiehenoikeudet toimivat pienin ongelmin

Maanomistajien mielestä isoin ongelma on luvaton tulenteko. Ulkoilijoita taas rasittavat kieltotaulut ja maanomistajien kielteinen suhtautuminen jokamiehenoikeuksiin.

Maanomistajat, ulkoilijat ja viranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että jokamiehenoikeudet toimivat Suomessa hyvin. Kaikki tahot pitävät niitä tärkeinä, ilmenee tuoreesta kyselystä. Suomen Latu ja Ulkoilufoorumi tekivät ympäristöministeriön toimeksiannosta jokamiehenoikeuksien käyttöä koskevan kyselyn viime loka-marraskuussa. Kyselylomake lähetettiin 362:lle. Vastausprosentti oli 68.

Suurimpia jokamiehenoikeuksiin liittyviä ongelmia ovat luvaton tai villi maastoliikenne, etenkin moottorikelkkailu, roskaaminen ja koirien irrallaan pitäminen.

Maanomistajat pitivät isoimpana ongelmana luvatonta tulentekoa. Myös yksityisteiden käyttö, pitkäaikainen leiriytyminen ja liian lähellä asumuksia kulkeminen häiritsivät maanomistajia. Poronhoitoalueen omina ongelmina mainittiin koiravaljakoilla ajo ja reittien ulkopuolinen moottorikelkkailu.

Ulkoilijoita rasittivat laittomat kieltotaulut ja esteet, pysäköintiongelmat ja maanomistajan kielteinen suhtautuminen jokamiehenoikeuksiin. Myös ulkoilualueiden ruuhkautuminen ja metsätalouden aiheuttamat haitat ulkoilureiteille mainittiin. Viranomaiset näkivät ongelmana luvattoman maasto- ja yksityistieliikenteen ja tulenteon sekä luvattoman metsästyksen ja kalastuksen.

Jokamiehenoikeuksiin ei tarvita maanomistajan lupaa, eikä niistä tarvitse maksaa. Niillä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Jokamiehenoikeudet perustuvat eri lakeihin, muun muassa rikoslakiin, vesilakiin ja luonnonsuojelulakiin. Vapaa luonnossa liikkuminen, marjastus ja sienestys kuuluvat Pohjoismaissa jokamiehenoikeuksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.