Joka viides lukiolaistyttö uupunut

Joka viides lukiolaistyttö kärsii uupumuksesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan uupumus saattaa vaikeuttaa tyttöjen jatko-opintoja. Kouluinto taas ennustaa onnistunutta siirtymää seuraavan asteen opintoihin.

Tytöt menestyvät, mutta tuntevat riittämättömyyttä ja uupuvat. Lukioon siirtyneillä pojilla puolestaan lisääntyy negatiivinen suhtautuminen kouluun.

Myös Iiris (sukunimi poistettu)Helsingin Oulunkylän yhteiskoulun lukiosta on kohdannut koulu-uupumusta sekä kavereissaan että itsessään.

- Uupumus ilmenee yleisenä voimattomuutena. Varsinkin haastavammat koulujutut saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä, Iiris kuvailee. - On vaikea suoriutua asioista omalla normaalilla tasolla, mistä kärsivät koulutyöt ja myös koulun ulkopuoliset asiat, kuten harrastukset.

Iiriksen mielestä nykyään yleinen vaatimustaso kouluissa on melko kova, ja oppilaiden yllä saattaa olla yleistä painetta päivittäin.

- Se synnyttää riittämättömyyden tunteita. Siitä hyvä esimerkki on, että kokeiden palautuspäivänä tytöt saattavat purskahtaa itkuun. Se tulos tai numero - oli se sitten mikä tahansa - niin heistä tuntuu, että se ei tahdo riittää muille oppilaille, opettajille tai vanhemmille, Iiris sanoo.

Korkeakouluissa vähemmän uupuneita

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös korkea-asteen opiskelijoiden opiskelu-uupumusta ja -intoa. Tulokset osoittavat, että joka kymmenes korkea-asteen opiskelija on uupunut ja joka kolmannella on riski uupua.

Myönteistä on kuitenkin se, että joka neljäs korkea-asteen opiskelija kokee opiskeluintoa. Eniten opiskeluintoa ja vähiten uupumusta kokevat lääketieteen opiskelijat.

- Opiskeluinto laskee opintojen edetessä, mikä herättää kysymyksen siitä, mitä korkea-asteen opinnoissa tapahtuu alkuvaiheen motivoituneille opiskelijoille. Opintojen aikainen optimismi ja sen lisääntyminen sekä hyvä itsearvostus ennustavat työnimua kymmenen vuotta myöhemmin, kun taas välttelevä strategia ennustaa työuupumusta, kertoo tutkimusta johtava professori Katariina Salmela-Aro Jyväskylän yliopistosta.

Tutkimus toteutettiin Suomen Akatemian oppimisen ja motivaation tutkimuksen huippuyksikössä. Seurattavana oli 1800 nuorta. Korkea-asteen opsikelijoita koskevan tutkimuksen aineistona oli 5200 opiskelijaa käsittävä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön aineisto.

(MTV3)

UUPUNUT NUORI KERTOO: KOETULOKSIA ITKETÄÄN

LUKIO ON RANKKAA YLÄASTEESEEN VERRATTUNA

Lue myös:

    Uusimmat