Mainos

Joka viides ajaa surkeilla renkailla syksyllä

Kesärenkaiden syyskunto oli viime syksynä heikoimmillaan kymmeneen vuoteen. Rengasratsia 2013 -tiedotuskampanja kehottaakin autoilijoita varautumaan tämän syksyn sadekeleihin kunnollisilla kesärenkailla. Huonoilla tai laittomilla renkailla ajaa joka viides autoilija.

Tänään julkaistun tutkimusraportin mukaan renkaiden yleiskunto on heikentynyt taantumassa huolestuttavasti (Autonrengasliiton kesärengastutkimus 1997-2012).

Aiemmissa rengasratsioissa on ilmennyt, että monet kuluttavat renkaansa kesähelteillä huomaamattaan kehnoon kuntoon. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä.

Urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta patistelee autoilijoita kiinnittämään huomiota myös rengaspaineisiin ja rengastyyppiin.

– Rengaspaineiden säännöllisellä tarkistuksella kukin voi pienellä vaivalla säästää luontoa ja lompakkoa, Keskiruokanen neuvoo.

Joka viides ajaa surkeilla renkailla

Henkilö- ja pakettiautojen kesärenkaiden syyskunto on kohentunut merkittävästi 15 vuodessa. Syksyllä 2012 kehityksessä otettiin kuitenkin takapakkia, kun huonokuntoisia (urasyvyydeltään 0-2 mm) renkaita oli 15,6 prosentilla autoilijoista eli 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Laittomilla (alle 1,6 mm) kesärenkailla ajavien osuus nousi 4,1 prosenttiin. Huonoilla tai laittomilla renkailla ajoi siis lähes 20 prosenttia eli joka viides autoilija.

Huonorenkaisten autojen osuudet vaihtelivat viime syksynä maakunnittain noin 11:stä 21 prosenttiin. Renkaiden kuntokehityksen suunta vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain. Esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Savossa renkaiden kunto koheni merkittävästi, kun taas Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa mentiin selkeästi huonompaan suuntaan.

Kampanja korostaa vastuuta

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen painottaa sekä renkaiden että ajotavan merkitystä haastavissa kelioloissa.

– Rankat kaatosateet ja urautuneet tienpinnat panevat renkaiden suorituskyvyn koetukselle. Ajonopeus pitäisi aina muistaa sovittaa olosuhteiden mukaan ja jättää pitoreserviä myös yllättävien tilanteiden varalle, Valtonen evästää.

Komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta uskoo valistuksen voimaan liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

–Kampanjateema Ratsaa renkaasi ajoissa korostaa autoilijan omaa vastuuta myös rengasasioissa. Jokasyksyinen muistutus renkaiden kunnosta on tarpeen, sillä jokainen autoilija voi ratsata renkaansa helposti itsekin vaikkapa kahden euron kolikolla, Pasterstein vinkkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.