Mainos

Joka viidennellä ruotsalaisehdokkaalla rikosrekisteri

Ruotsissa järjestetään valtiopäivä- ja kunnallisvaalit sunnuntaina. Useimmiten ehdokkaat ovat saaneet tuomioita näpistyksestä, ylinopeuksista tai varomattomuudesta liikenteessä.

Ruotsin valtiopäiväpuolueet eivät tarkasta ehdokkaittensa rikostaustoja. Ruotsin radion ja Dagens Nyheter -lehden tekemien selvitysten mukaan joka viides ehdokas sunnuntain vaaleissa on tuomittu jostakin rikoksesta. Tuomioiden taustalla on pahoinpitelyjä, myymälävarkauksia, kirjanpitorikoksia ja automurtoja.

Viestimet kävivät läpi henkilöt, jotka ovat ehdolla sunnuntaina pidettävissä valtiopäivä- tai kunnallisvaaleissa.

Yksi tunnettuja tuomittuja on vasemmistopuolueen entinen johtaja Gudrun Schymann, joka nykyisin luotsaa uutta poliittista puoluetta feminististä aloitetta. Vuonna 2003 paljastui, että Schymann oli tehnyt veroilmoituksessaan 100 000 kruunun vähennykset menoista, jotka joko hänen puolueensa tai valtiopäivät oli maksanut.

Ympäristöpuolueen kunnallisvaaliehdokkaana Hallandissa on Kenneth Persson, joka sai viime vuonna tuntuvat sakot näpisteltyään muun muassa kalaa ja karkkeja kaupasta. 13 vuotta sitten hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan murhapoltosta.

Useimmiten ehdokkaat ovat saaneet tuomioita juuri näpistyksestä, ylinopeuksista tai varomattomuudesta liikenteessä.

Ympäristöpuolueen puoluesihteeri Håkan Wåhlstedt vastustaa ehdokkaiden taustojen tarkempaa selvittämistä.

- On tärkeää, että kaikki voivat olla mukana muokkaamassa tulevaisuuden yhteiskuntaa. Rangaistuksena suorittaneiden on myös voitava osallistua politiikkaan ja päästävä mukaan vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen, Wåhlstedt totesi Ruotsin radion haastattelussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.