Mainos

Joka toisella suomalaisella läheltä piti -tilanne liedellä

20:00

Liedet aiheuttivat suomalaisissa kotitalouksissa viime vuonna yli 850 tulipaloa. Sen sijaan lähellä piti -tilanteita on sattunut enemmän kuin joka toiselle suomalaiselle.  

Lähellä piti -tilantenteiksi laskettiin TNS Gallupin kyselytutkimuksessa tilanteet, joissa keittolevy oli jäänyt päälle tai epähuomiossa oli kytketty väärä levy. Useammin kuin kerran näin oli käynyt 13 prosentista vastaajista. Yli neljälle kymmenestä vastaava tilanne oli käynyt vähintään kerran.

Liettä pidettiin myös turvalaitevalmistaja Innohomen toimeksiannosta tehdyssä tutkimuksessa kodin vaarallisimpana kodinkoneena. Keittiötä pidettiin niin ikään paloturvallisuuden kannalta vaarallisempana huoneena.

Mikä liesiturvalaite?

Kaksi kolmasosaa ei ollut tietoinen keittiönpaloturvallisuutta parantavasta liesiturvalaitteesta. Turvalaitteen avulla päälle unohtunut liesi kytkeytyy automaattisesti pois.

77 prosenttia vastaajista puolestaan kertoo, että olisi valmis panostamaan ennaltaehkäisyyn omassa kodissaan. 50 euron panostuksen liesihälyttimestä olisi valmis maksamaan puolet kaikista vastaajista.

-Pelkkä sensorihälytin on siellä hiukan alle viiskymppiä ja koko liesivahti siellä vähän päälle kolmensadan euron paikkeilla. Tästä on tehty monia markkinatutkimuksia ja kyllä se kodin paloturvallisuuden lisääminen  on ihan ykkösasia, mihin ihmiset on valmiita satsaamaan, Innohomen teknologiajohtaja Matti Myllymäki uskoo.

Norjassa liesiturvalaite on pakollinen uudisrakennuksissa. Iso-Britanniassa palolaitokset ovat jakaneet laitteita ilmaiseksi koteihin. Myös Euroopan Unioni valmistelee turvalaitteista koko alueensa kattavaa EU-standardia.

Aineisto kerättiin TNS Gallup Oy:n vastaajapaneelissa, johon koostui 1100 haastattelusta. Aineisto kerättiin 11.–18.10.2013. Tutkimusaineisto edustaa maamme 15–74-vuotiasta väestöä. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.