Mainos

Joka toinen virolainen valmis maksamaan lahjuksia

Virolaisilta pyydetään lahjuksia etenkin silloin, kun he hakevat ajokorttia ja rekisteröivät tai katsastavat ajoneuvonsa. Lahjuksien pyytäjien joukossa on yhä enemmän poliiseja.

Viron oikeusministeriön tutkimuksen mukaan lähes joka toinen virolainen on valmis antamaan lahjuksia ajaakseen asioitaan eteenpäin.

Jopa 44 prosentti virolaisista sanoo olevansa valmis maksamaan lahjuksia, jos se edistää asioiden kulkua tai pelastaa rangaistukselta.

Tästä huolimatta kansalaisten suhtautuminen korruptioon on muuttunut entistä torjuvammaksi.

Korruptiotutkimuksen mukaan virolaisilta taas pyydetään eniten lahjuksia kun he hakevat ajokorttia, rekisteröivät ajoneuvonsa tai katsastavat sen. Esimerkiksi pienestä liikennerikkomuksesta pääsee eroon maksamalla poliisille ”pääskysen” eli 500 kruunun setelin, jossa on pääskysen kuva.

Myös asiointi lääkärien tai poliisien kanssa saattaa vaatia lahjuksia. Oikeusministeriön tutkimuksen mukaan huolestuttavaa onkin se, että lahjuksien pyytäjien joukossa on yhä enemmän poliiseja.

Yritykset maksavat lahjuksia eniten kuntaviranomaisille. Korruptiotutkimuksen mukaan yritysjohtajat kuitenkin uskovat, että korruptiota on enemmän valtion kuin kuntien piirissä. Viron oikeusministerin Rein Langin mukaan taistelu virkamiesten korruptoituneisuutta vastaan on yhä hallituksen päähuolia.

Viron oikeusministeriö teki ensimmäisen korruptiotutkimuksensa kolmisen vuotta sitten. Tutkimus uusittiin viime syksynä, ja sen tulokset julkistettiin nyt.

(MTV3-Antti Halinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.