Mainos

Joka toinen mies lievästi ylipainoinen

Joka toinen suomalainen mies on nykyisen mittapuun mukaan ainakin lievästi ylipainoinen. Joka viides on joka tapauksessa niin lihava, että hänen terveytensä on vakavasti vaarassa.

Painonvartijat keräsi vuosi sitten ylipainoisista miehistä testiryhmän pohtimaan, miten saada miehetkin innostumaan kevyestä ja terveellisestä ruokavaliosta. Tuloksena syntyi uusi miesten laihdutusohjelma Miehen Mitta. Historiallisesti liikapaino on ollut naisten ongelma. Vielä kolmekymmentä vuotta sitten terveydelle haitallinen ylipaino oli kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä ja vaikea-asteinen ylipaino jopa viisi kertaa yleisempää naisilla.

-Miehet ovat kirineet eroa umpeen, ja tänä päivänä haitallinen ylipaino on miehillä yhtä yleistä kuin naisilla, toteaa ylilääkäri Markku Heliövaara Kansanterveyslaitokselta. Lihavuus on hänen mukaansa usein seurausta kontrolloimattomasta syömisestä, liiallisesta alkoholinkäytöstä ja liikunnan vähäisyydestä.

Lihavuudella taas on suuri vaikutus miesten terveyteen. Liikakiloihin liittyvät tavallisimmin kohonnut verenpaine ja heikentynyt liikuntakyky. Aikuisiän diabetekseen sairastumisen vaara lisääntyy puolestaan suorassa suhteessa painoon.

Laihdutusohjelma sai alkunsa eversiluutnantin huolesta

Idea miesten omasta laihdutusohjelmasta syntyi, kun Suomen Sotilas -lehden päätoimittajaa, everstiluutnantti evp. Heikki Tiilikaista alkoivat huolestuttaa suomalaismiesten iän mukana karttuvat liikakilot, jotka tulevat esiin mm. kertausharjoituksissa ja muussa maanpuolustuksellisessa toiminnassa. Lehden lukijoista koottiin seitsemän ylipainoisen miehen testiryhmä, joka kokoontui puolen vuoden ajan keskustelemaan painonhallintaan liittyvästä asioista.

Ryhmässä pohdittiin myös, miten saada miehetkin innostumaan kevyestä ja terveellisestä ruokavaliosta. Testiryhmää luotsasi Painonvartijoiden tiedotuspäällikkö Riitta Rantanen. Mies poikkeaa Rantasen mukaan laihduttajana naisesta siinä, että hän on päättäväisempi, motivoituneempi ja ehkä jääräpäisempikin. Siinä missä miehelle riittävät perusfaktat, laihduttava nainen tarvitsee viikoittaista kannustusta, tukea ja motivointia. Miehen Mitta -laihdutusohjelma perustuu siksi pääasiassa ateriamalleihin sekä faktatietoihin ja havainnolliseen kuvamateriaaliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.