Mainos

Joka toinen hoitaja tyytyväinen työhönsä

Sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista yli puolet on tyytyväisiä työhönsä. Tyytyväisten määrää voi tulkita hoitoalalle hakeutuvien kutsumuksella ammattiin.

Yli puolet sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista on tyytyväisiä työhönsä. Alan vaihtoa on harkinnut joka kolmas, työpaikan vaihtoa joka toinen.

Tänään Turun Yliopistossa tarkastettavan Liisa Kuokkasen terveystieteen väitöstutkimuksen mukaan eniten kiinnostuneita työpaikan ja jopa alan vaihdosta ovat alle 40-vuotiaat akuuttisairaanhoidossa työskentelevät.

Tyytyväisten määrää Kuokkanen tulkitsee siten, että hoitoalalle hakeutuvilla on jonkinlainen kutsumus, joka vielä vahvistuu pitkän koulutuksen aikana.

-Työpaikan tai alan vaihdosta haaveilevien määrä kertoo kuitenkin, että aivan kaikki työyhteisöissä ei ole kohdallaan, Kuokkanen huomauttaa.

Kuokkanen selvitti hoitajien valtaistumista eli sitä, miten he kokevat pystyvänsä vaikuttamaan elämäänsä ja työhönsä. Tutkimukseen osallistui 600 pääkaupunkiseudulla työskentelevää akuutti- ja pitkäaikaishoidon sairaanhoitajaa sekä terveydenhoitajaa.

Haastatellut hoitajat tunsivat toimivansa itsenäisesti varsinaisessa potilastyössä. Sen sijaan vaikutusmahdollisuudet muihin työhön liittyviin tekijöihin koettiin vähäisiksi. Suurimpina esteinä mainittiin byrokraattinen organisaatio ja autoritaarinen johtamistapa. Myös lyhyet työsuhteet aiheuttavat epävarmuutta ja estävät sitoutumista työhön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.