Mainos

Joka toinen alle 13-vuotias joutuu tämän rikoksen kohteeksi – kotonaan

Noin joka toista alle 13-vuotiasta on kuritettu fyysisesti kotonaan viimeksi kuluneen vuoden aikana. Asia selviää poliisiammattikorkeakoulussa valmistuneesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat käyttävät lapseensa vain harvoin vakavaa fyysistä väkivaltaa, kuten lyömistä. Sen sijaan kuritusväkivallaksi miellettyjä tapoja, kuten tukistamista, luunappia, korvapuustia tai muita lievempiä keinoja käytetään hyvin usein.

Vanhemmista joka viidennen mielestä lievä väkivalta on sopivaa lapsen kasvatuksessa.

Erikoistutkija Noora Ellonen muistuttaa, että nykyinen lainsäädäntö kieltää kaiken lapseen kohdistuvan fyysisen väkivallan.

– Lapsen kurittaminen tuottamalla hänelle kipua esimerkiksi luunapilla täyttää siis lähtökohtaisesti pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkit. Lakiin ei ole jätetty tilaa vanhemman mielipiteelle siitä, onko se sallittua vai ei. Lapsella on samanlainen oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kuin aikuisella, Ellonen huomauttaa.

Poliisiammattikorkeakoulun kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten vanhempien käyttäytymistä alle 13-vuotiasta lastaan kohtaan ristiriitatilanteissa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 3 170 vanhempaa eli hieman yli puolet kyselyn saaneista. Vastaajista 88 prosenttia oli äitejä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.