Joka neljäs työterveyslääkärin potilas on kipupotilas

Kipupotilaiden määrän kasvuun ovat arvioiden mukaan vaikuttaneet työpaikkojen kasvaneet tehokkuusvaatimukset.

Useampi kuin joka neljäs työterveyslääkärin potilas on kipupotilas. Työterveyslääkäreille tehdyssä kyselyssä kipupotilaiden yleisin valituksen aihe on selkäkipu tai niska-hartiakipu.

Työterveyslääkärin apu kipua valittavalle potilaalle on useimmiten perinteisen tulehduskipulääkkeen resepti. Siihen turvautuu 93 prosenttia työterveyslääkäreistä. Syyksi he ilmoittavat lääkkeen tehokkuuden ja hinnan.

Kaksi kolmasosaa lääkäreistä yrittää houkutella elämäntapamuutoksiin ja yhtä moni tarjoaa sairauslomaa. Fysioterapiaan potilaansa ohjaa noin 60 prosenttia lääkäreistä.

Suurin osa lääkäreistä kehottaa silloin tällöin myös tekemään muutoksia työoloihin. Usein näin toimii vajaat puolet lääkäreistä. Kyselyyn vastasi noin 280 työterveyslääkäriä.

Työn keventäminen joskus tarpeen

Työterveyslääkäri Seija Vallinkoski uskoo, että kipupotilaiden määrän kasvuun on vaikuttanut työpaikkojen tehokkuusvaatimukset. Parikymmentä vuotta työelämässä olleet potilaat ovat arvioineet työtaakkansa jo kaksinkertaistuneen työuran aikana ja samanaikaisesti on tietysti tullut parikymmentä ikävuotta lisää.

Vallinkoski kehottaa toistuvasti kiputiloihinsa apua hakevia potilaitaan pyrkimään muutoksiin myös työpaikallaan. Taukojen pitäminen voi riittää joskus, mutta aina välillä tarpeen voi olla myös työajan väliaikainen lyhentäminen.

Työnantajatkin suhtautuvat toivottuihin muutoksiin usein myönteisesti, jos ne on hyvin perusteltuja. Lääkärin sana painaa usein näissä tilanteissa.

Valtaosa työterveyshuollon kipupotilaista on 45-54-vuotiaita. Fyysistä voimaa vaativissa tehtävissä työskentelevillä kipua aiheuttavat selkäsairaudet. Toimistotyöntekijöillä taas ongelmana on niska-hartiakivut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat