Mainos

Joka neljäs saa sukupuolitaudin pian uudestaan

Toistuvat sukupuolitautitartunnat ovat yllättävän yleisiä.

Joka neljännellä tartunnan saaneella on ollut jokin sukupuolitauti myös edeltävän vuoden aikana, todetaan Suomen Lääkärilehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Yleisin sukupuolitauti klamydia on yleistynyt kymmenessä vuodessa merkittävästi. Tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti nuorison keskuudessa.

Kondylooma todettiin 7 prosentilla ja aktiivinen sukuelinherpes 3 prosentilla. Tippuri-, kuppa- ja HIV-tartunnat ovat harvinaisempia, mutta kotoperäisten tartuntojen osuus on lisääntymässä.

Klamydiaa tartutetaan herkästi eteenpäin

Tutkimuksen mukaan viive tartunnasta klamydiadiagnoosiin on pitkä, 4–5 viikkoa. Tänä aikana joka kolmas tartunnan saanut on ehtinyt tartuttaa taudin edelleen.

– Klamydiaepidemian rajoittamiseksi olisi erittäin tärkeää lyhentää tartunnan ja diagnoosin välistä aikaa. Tämä on vaikeaa, koska usein tartunta on oireeton, toisin kuin nuoret yleisesti luulevat, toteaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Toiseksi epidemiaan vaikuttamisen keinoksi tutkijat ehdottavat aiempaa tehokkaampaa tartunnanjäljitystä. Tutkimukseen hakeutumisen olisi oltava helppoa. Matalan kynnyksen tutkimuspaikkojen lisäksi olisi mahdollista hyödyntää kotona tehtäviä tutkimuksia.

Klamydiatartuntoja selvitettiin sukupuolitautien poliklinikoilla Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.