Joka neljäs punkki kantaa borreliabakteeria

Tuhansia suomalaisia sairastuu vuosittain punkin levittämään borrelioosiin. Parikymmentä vuotta sitten löydetty infektiotauti voi vammauttaa pysyvästi

Punkkikausi on käynnistynyt Ahvenanmaalla, saaristossa ja osin myös muualla Etelä-Suomessa. Joka neljäs Suomen luonnossa elävä punkki kantaa tuhoisaa borreliabakteeria.

Pahimmillaan borrelioosi voi vammauttaa kohteensa pysyvästi eikä parantavasta hoidosta ole vielä varmuutta.

Inkoolainen Sari Kiiski on sinnitellyt viitisen vuotta vahvoilla kipulääkkeillä, antibiooteilla, kortisonilla ja epilepsialääkkeillä. Borreliapunkin puremaa seuranneisiin hermo- ja nivelsärkyihin, erilaisiin tulehduksiin ja lamauttavaan pääkipuun ei löydy parannusta.

- Ei löydy Suomesta edelleenkään lääkäriä, joka voisi antaa jonkinlaista ennustetta, että mitä kohta tapahtuu. Voinko minä parantua vielä ja mikä on ennuste vaikkapa kymmenen vuoden päästä, Kiiski tuskittelee.

Tautisia punkkeja joka puolella Suomea

Borreliapunkkeja esiintyy kaikkialla Suomessa. Punkkirokote ei suojaa tartunnalta. Tämän hetkisen tiedon mukaan suurin osa borrelioosiin sairastuneista saa avun kolmen viikon antibioottihoidosta. Kuinka pysyvästi tauti paranee, ei ole täysin selvillä.

- Se on vähän samanlainen tauti kuin kuppatauti, että oireita voi tulla ihan mistä tahansa elimistön alueelta kuten iholta, nivelistä, sisäelimistä ja aivohermojen alueelta. Sitten voi tulla tämmöisiä yleisoireita: lämpöilyä, kuumetta ja flunssankaltaisia oireita, HYKS:in korvaklinikan ylilääkäri, professori Anne Pitkäranta luotaa.

Jälkioireiden yhteys borrelioosiin ei ole vielä selvinnyt.

- Toistaiseksi mikään tutkimusnäyttö ei puhu sen puolesta, että nämä jälkioireet johtuisivat siitä, että borreliainfektio sinänsä aktivoituisi. Mikä ne sitten aiheuttaa ne jälkioireet, niin sitä ei oikein tiedetä, Helsingin yliopiston lastentautien dosentti ja borreliatutkija Pekka Lahdenne pohtii.

Samaan aikaan kun tutkijat etsivät syytä ja hoitoa borrelioosin jälkioireisiin, juoksee joukko kivun kanssa kamppailevia potilaita lääkäriltä toiselle. Yksi määrää kipulääkkeitä, toinen rauhoittavia.

- Liian moni joutuu kokemaan sen, että oireet psykologisoidaan eikä uskota asiakasta, jolloin määrätään masennuslääkkeitä ja ohjataan psykiatrille, ja tämä fyysinen sairaus jää kokonaan huomioimatta ja ilman hoitoa, Saila Tuokko borrelioosiyhdistyksestä kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat