Mainos

Joka neljäs kunnanjohtaja uskoo kuntaliitoksiin

Kunnanjohtajat toivovat kuntaliitosten tuovan yhteistyötä ja helpottavan kansalaisten elämää. Pisimmällä suunnittelutyö on Etelä-Suomessa ja keskisuurissa kaupungeissa

Joka neljäs kunnan- tai kaupunginjohtaja pitää oman kunnan kuntaliitosta todennäköisenä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä. Valtaosa kunnanjohtajista uskoo, että uudistus toteutetaan muodostamalla kuntien yhteistoiminta-alue.

Laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta tulee voimaan helmikuussa. Lain mukaan kuntien tulee laatia elokuun loppuun mennessä selvitykset yhteistyöstä ja toimeenpanosuunnitelmat palveluiden järjestämisestä. Yhteistyö tapahtuu joko kuntaliitoksin tai yhteistoiminta-alueita muodostamalla.

Suunnittelu aikataulussa

Toimeenpanosuunnitelmien laatiminen on käynnistynyt ajallaan lähes kaikissa kunnissa. Myöhässä ilmoittaa olevansa vain 7 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista. Etuajassa uudistus etenee 5 prosentissa kunnista. Selvitystyö on käynnistynyt yli puolessa kunnista.

Pisimmällä suunnittelutyö on Etelä-Suomessa ja keskisuurissa kaupungeissa. Selvitystyön on käynnistänyt 78 prosenttia Etelä-Suomen läänin kunnista sekä 74 prosenttia 20 000-50 000 asukkaan kunnista.

Kunnat laativat toimeenpanosuunnitelmia pääasiassa yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Vain 6 prosenttia kunnista valmistelee suunnitelmaa yksin. Vajaa kolmannes kunnista ei ole vielä päättänyt, kenen kanssa suunnitelma toteutetaan.

Kunnanjohtajat toiveikkaita

Kunnanjohtajat suhtautuvat uudistuksen suunnittelun onnistumiseen toiveikkaasti. Onnistumista epäilee ainoastaan 8 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntajohtajista, kun toiveikkaiden osuus on 56 prosenttia.

Toiveikkaimpia ovat suurten ja keskisuurten kaupunkien johtajat sekä Itä-Suomen läänin kunnanjohtajat. Vähiten toiveikkaita ovat 10 000-20 000 asukkaan kuntien kunnanjohtajat sekä Lapin läänin kunnanjohtajat.

Kunnat valmistautuvat tuleviin ongelmiin

Suunnitteluvaiheen haasteina kunnanjohtajat mainitsevat mm. muutostarpeen kirkastamisen, työssäkäyntialueisiin ja toiminnallisiin kokonaisuuksiin liittyvien ratkaisujen aikaansaamisen, ennakoinnin tarkkuuden, oikeiden kumppaneiden löytämisen, erilaisten kuntien intressien yhteensovittamisen, luottamuksen ja poliittisen yhteisymmärryksen rakentamisen sekä monikuntafuusiot.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne muistuttaa, että elokuun loppuun mennessä tehtävät suunnitelmat ovat uudistuksen välivaihe. Ne luovat perustan rakenteiden ja toimintatapojen uudistamiselle.

- Tärkeintä on kuntien jatkuva kehitys- ja yhteistyö. Muutoksen johtaminen on pitkäjänteinen haaste. Aikaa ei ole hukattavaksi. Tulevat palvelutarpeet ennakoivaa kehittämistyötä kannattaa viedä määrätietoisesti eteenpäin, toteaa Parjanne.

Kuntaliitto kartoitti tammikuussa kunnan- ja kaupunginjohtajien näkemyksiä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toimeenpanon suunnittelun etenemisestä. Kyselyyn vastasi 58 prosenttia kunnista. Uusi PARAS-puntari toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kysely toistetaan kevään kuluessa kahteen kertaan maalis- ja toukokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.