Mainos

Joka neljäs joutuu hankauksiin naapurinsa kanssa

Suomalaisilla on hieman aiempaa enemmän ongelmia tulla toimeen naapureiden kanssa. Selvimmin tämä näkyy nuorissa ikäluokissa, kun taas vanhimmissa ikäryhmissä tilanne on säilynyt lähes ennallaan. Asiaa on selvitetty Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa.

Kyselyyn vastanneista joka neljännellä oli ainakin yksi naapuri, jonka kanssa oli vaikea tulla toimeen. Ongelmia naapureiden kanssa on hieman enemmän rivi- ja paritaloissa kuin muissa talotyypeissä.

Vaikka naapurikiistat ovat melko yleisiä, ne ratkaistaan useimmiten puhumalla ongelmia aiheuttaneen naapurin tai muiden naapurien kanssa. Myös hankalan naapurin välttely oli melko tavallinen keino. Viranomaisten puoleen sen sijaan ovat kääntyneet vain harvat.

Naapuruutta ja naapuruuskiistoja koskeva valtakunnallinen postikysely tehtiin tänä keväänä. Vastauksia tuli 760. Vastausprosentti oli vajaa 40.

Sovittelija voisi ratkoa riitapukareiden kiistoja

Suomen Akatemian tutkimuksessa halutaan selvittää ja kehittää uusia tapoja, joilla voitaisiin varhain puuttua naapureiden välisiin kiistoihin. Eräs tällainen on sovittelujärjestely.

– Siinä sovittelija olisi mukana ratkomassa naapurusten riitaa, joka muuten voisi muuttua kärpäsestä härkäseksi, kertoo erikoistutkija Lasse Peltonen.

Tuomioistuinkäsittely ei hänen mukaansa välttämättä tuo sopua naapureiden välille.

– Ja he joutuvat kuitenkin elämään toistensa kanssa. Jos oikeudessa päätetään, että toinen on oikeassa ja toinen väärässä, kyräily ja vihanpito voivat jatkua. Ongelmallisia ovat tilanteet, joista tulee kasautuvia tai ketjuuntuvia kiistoja.

Naapuruuskiistojen vapaaehtoinen sovittelujärjestelmä on jo käytössä muun muassa Yhdysvalloissa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.