Mainos

Joka neljäs jäämässä työttömäksi Kaskisissa

- Eipä voisi olla tunnelmat enempää alakantissa, kuvaili tuntojaan Metsä-Botnian Kaskisten tehtaalla korjausmiehenä työskentelevä Juhani Holm. Metsä-Botnia ilmoitti tänään sulkevansa Kaskisten tehtaan.

Juhani Holm ehti tehdä kolmivuorotyötä tehtaalla 30 vuotta.

- Kun potkaisevat ulos portista, niin eläkeputkeen pääsystä jää puuttumaan yksi vuosi. Edessä on uudelleen kouluttautuminen jollain aikavälillä, arvelee Holm.

Yhtiön johto vahvisti lopettavansa tehtaan pari päivää sen jälkeen, kun yt-neuvottelut tehtaalla saatiin päätökseen. Toinen vaihtoehto olisi ollut tehtaan sulkeminen määräajaksi.

Toimitusjohtaja Ilkka Hämälän mukaan edellytyksiä tehtaan toiminnan jatkamiseksi ei löytynyt. Kaskisten tehdas on Metsä-Botnian vanhin, ja sen toiminta on kannattamatonta. Sellun kehnon kysynnän vuoksi tehdas ajetaan alas todennäköisesti jo maaliskuun alkupuolella.

Kaskisten vaikeuksien taustalla ovat yhtiön mukaan puuraaka-aineen heikentynyt saatavuus sekä kohonneet tuotantokustannukset. Sellun kysynnän nopea heikkeneminen ja hintojen lasku ovat heikentäneet tilannetta vielä entisestään. Tehdas on teknisesti elinkaarensa lopussa, ja toiminnan jatkaminen olisi edellyttänyt merkittäviä investointeja, selittää Hämälä.

Tehtaan toiminnan jatkamista ajanut massaliike esitti yhtiön johdolle työryhmän perustamista sen selvittämiseksi, miten kannattavuutta voitaisiin parantaa. Myös henkilöstön määrää oltiin valmiita supistamaan.

Hämälän mukaan ehdotetut toimet eivät olisi kuitenkaan ratkaisseet pitkän tähtäyksen perusongelmaa eli puun saantia.

Yli 200 menettää työnsä

Tehtaan sulkeminen tietää töiden loppumista 223 ihmiseltä. Yhtiön arvion mukaan noin 70 ihmistä voidaan sijoittaa uudelleen Botnian muille toimipaikoille ja toiset 70 on mahdollista saada eläkeputkeen.

Kaskisten tehtaan pääluottamismiehen Sakari Mäntysaaren mukaan päätöstä tehtaan lopullisesta sulkemisesta osattiin Kaskisissa odottaa. Jonkinlaista toivon kipinää tosin eläteltiin aivan viime hetkiin asti. Kun huonot uutiset lopulta kerrottiin henkilöstölle keskiviikkoaamuna, moni poistui itkien paikalta.

Mäntysaari arvostelee yhtiön johtoa siitä, ettei henkilöstön mielipiteitä kuunneltu. Hänen mukaansa tehtaan sulkemisesta oli jo ennakkoon päätetty ja yt-neuvotteluja käytiin muodon vuoksi.

- Keskiviikkona hallitus kokoontui ja päätti asiasta puhelimitse. Ei siinä ei ajateltu paljoa henkilöstöä ja tehtaan kohtaloa, jatkoi Mäntysaari.

Kaskinen odottaa apua valtiolta

Tehtaan sulkeminen on kova isku 1500 asukkaan Kaskisissa. Välillisesti tehdas työllistää siellä yli 300 ihmistä. Jos mitään ei tehdä, kaupungin työttömyysaste uhkaa nousta 25 prosenttiin.

Kaupunginjohtaja Marlene Svens vaatii valtion apuun tuloa, jotta Kaskisiin saada pikaisesti uusia, korvaavia työpaikkoja. Kaupunkia ollaan hakemassa äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Svensin mukaan Kaskinen aikoo jatkaa menetyksestä huolimatta itsenäisenä kaupunkina. Budjetti on kuitenkin pakko saada tasapainoon. Vaikein tilanne tulee olemaan vuosina 2010 ja 2011, jolloin vuosikate painuu miinukselle, sanoo Svens.

Tehtaan sulkemispäätös kirpaisee pahasti naapurikunta Teuvaa, josta sata ihmistä on käynyt töissä sellutehtaalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.