Joka neljäs epäilee, ettei jaksa töissä eläkeikään

Noin joka neljäs työikäinen epäilee, ettei jaksa työelämässä vanhuuseläkeikään saakka.

Yhtä moni kokee työkykynsä heikentyneeksi. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

Työkyvyssä on alueiden välisiä eroja. Eniten vaikeuksia eläkeikään asti jaksamisessa koetaan Etelä-Savossa, Kainuussa, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa: noin joka kolmas näiden alueiden asukkaista ei usko jaksavansa työskennellä eläkeikään saakka.

Sen sijaan Uudellamaalla vain viidennes työikäisistä epäilee, ettei jaksa työelämässä eläkeikään saakka. Työkyvyssä ja eläkeikään jaksamisessa on lisäksi koulutusryhmien välillä suuria eroja kaikilla alueilla.

– Työkyvyn ylläpitäminen sekä työhyvinvoinnin edistäminen ovat tärkeimpiä keinoja työurien pidentämisessä. Päättäjien tuleekin toimia kaikilla politiikan tasoilla alueiden ja erityisesti väestöryhmien välisten erojen kaventamiseksi”, toteaa ATH-tutkimuksesta vastaava tutkija, kehittämispäällikkö Risto Kaikkonen

Joka toisen elämänlaatu on hyvä, joka viidennen talous tiukka

Joka toinen suomalainen aikuinen kokee elämänlaatunsa hyväksi  ja itsensä suurimman osan ajasta onnelliseksi . 

Sosioekonominen asema on vahvasti yhteydessä elämänlaadun kokemiseen, sillä korkeammin koulutetuista lähes kaksi kolmannesta arvioi elämänlaatunsa hyväksi. Vähemmän koulutetuista vain joka toinen.

Joka viides suomalainen  on rahanpuutteen vuoksi tinkinyt ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä.

Vähemmän opiskelleet tuntevat itsensä köyhiksi selvästi yleisemmin kuin korkeammin koulutetut.

Lähes joka kolmas on saanut terveyskeskuslääkärin palveluita tarpeisiinsa nähden riittämättömästi. Vastaavasti lähes joka viides on tyytymätön kulttuuripalveluihin.

Valtakunnalliseen tutkimukseen osallistui yli 150 000 20 vuotta täyttänyttä suomalaista. Tutkimus kartoittaa muun muassa väestön elinoloja, hyvinvointia ja terveydentilaa.  

Lue myös:

    Uusimmat