Mainos

Joka neljäs ei käytä koskaan bussissa turvavyötä

Turvavyön kiinnittäminen näyttää unohtuvan monelta bussimatkan alkaessa, vaikka onnettomuuden sattuessa bussi ei suojaa henkilöautoa enempää. Liikenneturvan haastattelututkimuksen mukaan joka neljäs matkustaja käyttää turvavyötä vain harvoin tai ei ollenkaan, ja vain noin puolet aina tai lähes aina.

- Monella on se käsitys, että kun on iso auto, niin ei tarvitse käyttää turvavöitä. Auton kokoon luottaminen antaa kuitenkin väärän tunteen turvallisuudesta, sanoo komisario Ilkka Kantola liikkuvasta poliisista.

Malagassa lauantaina sattuneen bussionnettomuuden uhreista osa olisi voinut silminnäkijöiden mukaan pelastua, jos turvavöitä olisi käytetty. Kantolan mukaan Suomessa ainakin Konginkankaan onnettomuudessa turvavöistä oli hyötyä heille, jotka matkustivat bussin takaosassa.

Liikenneturvan turvallisuusinsinöörin Ari-Pekka Elovaaran mukaan useimmat bussionnettomuuksien vahingot syntyvät, kun ilman turvavyötä matkustanut sinkoutuu törmäyksen voimasta auton rakenteisiin ja ruhjoo matkallaan muita matkustajia. Samoin matkustajia voi lentää autosta ja jäädä kaatuneen tai ympäri pyörähtäneen auton alle.

- Bussin ulosajosta voi selvitä ilman naarmun naarmua, jos istuu turvavöissä. Sitten taas jos ei ole turvavöitä, voi käydä hyvin huonosti, Kantola puolestaan sanoo.

Bussiratsioita ei ole tehty

Kantola uskoo, että Malagan bussionnettomuus herättelee ainakin osaa kansalaisista käyttämään turvavöitä busseissakin.

- On ihmisiä, joihin tällaiset onnettomuudet vaikuttavat hyvin syvästi. Mutta sitten on sellainen 10-20 prosenttia väestöstä, johon eivät vaikuta onnettomuudet, kampanjointi tai mikään muukaan, hän sanoo.

Liikkuvalla poliisilla ei ole ollut erityisiä ratsioita bussien turvavöiden käytöstä, mutta busseja pysäytellään normaalin liikenteenvalvonnan yhteydessä.

- Bussien valvonnassa on joitakin käytännön ongelmia. Matkustajat ovat niissä niin korkealla, että turvavöiden käyttöä ei näe ulkopuolelta. Jos auto varta vasten pysäytetään turvavöiden tarkistusta varten, niin etummaisilta turvavyötilanteen kyllä näkee, mutta muut matkustajat ehtivät vetää omat vyönsä kiinni. Enemmän pitäisi valvoa, kunhan vain löytyisi joku järkevä keino, Kantola sanoo.

Liikenneturvan mukaan busseissa turvavöitä käytetään huomattavasti vähemmän kuin henkilöautoissa. Esimerkiksi henkilöauton etupenkeillä turvavyötä käyttää 80-90 prosenttia matkustajista. Turvavyön käyttöä luotaava haastattelututkimus tehtiin viime vuonna, ja siihen vastasi noin tuhat ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.