Mainos

Joka neljännessä autossa huonot kesärenkaat

Ensimmäinen Suomessa tehty kesärengastutkimus osoittaa, että joka neljännessä autossa on syksyn sadekeleillä huonot kesärenkaat. Useimmat autoilijat ajavat renkaansa loppuun huomaamattaan ja turvallisuusriskejä tiedostamatta.

Huonokuntoiset renkaat ovat suurin ajoneuvosta johtuva syy vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Riskit korostuvat hankalissa kelioloissa. Autonrengasliiton tänään julkistaman tutkimuksen johtopäätökset perustuvat yli 11000 auton otokseen. Tiedot kerättiin syyskuussa 1997 järjestettyjen "rengasratsioiden" yhteydessä.

Tulosten mukaan lähes joka neljännessä autossa ainakin yksi rengas kuului huonoimpaan sallittuun kuntoluokkaan. Huonokuntoisia renkaita oli koko aineistossa 13 prosenttia. Vähintään yhdellä laittomaksi luokiteltavalla kesärenkaalla autoista oli varustettu 8,7 prosenttia. Vastaava osuus Ruotsissa vuonna 1994 oli 7,5 prosenttia. Suomalaisten kuljettajien rengastuntemuksessa ilmeni pahoja puutteita. Vain hieman yli puolet autoilijoista tunsi renkaidensa kunnon. Huonoilla renkailla ajavista useimmat (63,5%) yliarvioivat renkaidensa kunnon tai eivät osanneet esittää minkäänlaista arviota. Naiskuljettajista tähän ryhmään kuului yli 70 prosenttia.

Isoja eroja alueellisesti

Autonrenkaiden kunnossa oli suuriakin alueellisia eroja. Vertailussa erottuivat edukseen Pohjois-Pohjanmaa, Häme ja Itä-Uusimaa. Huonoimmilla renkailla ajettiin Lapissa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Varsinais-Suomessa. Hyväkuntoisiksi tutkimuksessa luokiteltiin renkaat, jotka olivat urasyvyydeltään vähintään 5 mm. Tyydyttävä on 3-4 mm:n ja huonokuntoinen enimmillään 2 mm:n kesärengas. Laiton on kesärengas, jonka urasyvyys on alle 1,6 mm.

Autorengasliiton saamat tulokset myötäilevät Tielaitoksen 1992-1993 tekemää tutkimusta, joka selvitti talvirenkaiden kuntoa ja ajajien niistä tekemiä kuntoarvioita. Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi jatkavat yhteistä rengaskampanjointiaan. Kuluvan syksyn turvallisuuskampanjan teema on Rengasratsia 98. Tempaus järjestetään elo-syyskuun vaihteessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.