Mainos

Joka kymmenes unohtaa turvavyön

Turvavyön käyttö unohtuu takapenkillä herkemmin kuin etupenkillä. Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti turvavyön käyttöä liikenteessä.

Turvavyön käyttö henkilöautoissa on vähentynyt hienoisesti viime vuodesta.

Vaikka kyse on pienestä laskusta, Liikkuva poliisi suhtautuu muutokseen vakavasti. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan noin yhdeksän kymmenestä autoilijasta käyttää turvavyötä.

Ylikonstaapeli Jussi Pohjosen mukaan turvavyön pois jättämistä perustellaan usein esimerkiksi sillä, että ajetaan lyhyttä matkaa hitaasti. Juuri hitaassa ajossa turvavyöstä olisi kuitenkin kaikkein eniten hyötyä.

- Kun vauhtia on riittävästi, niin siinä ei pelasta enää mikään, muistuttaa Liikenneturvan tiedottaja Kaisa Hara.

Takapenkillä turvavyö jää pois herkemmin

-Yleinen harhaluulo on, että kun autossa on turvatyyny, turvavyötä ei tarvitse käyttää. Turvalaitteet on kuitenkin tarkoitettu toimimaan yhdessä, ylikonstaapeli Pohjonen toteaa.

Takapenkillä turvavyön käyttö unohtuu etupenkkiä herkemmin. Harva tulee ajatelleeksi, että takapenkillä ilman turvavyötä istuva riskeeraa paitsi oman, myös edessä istuvan turvallisuuden. Törmäystilanteessa takana istuva saattaa lentää kovaa vauhtia eteenpäin.

Turvavyövalvonta käynnistyi

- Kenenkään ei pitäisi suostua ottamaan takapenkilleen henkilöä, joka ei laita vyötä päälleen, koulutusohjaaja Heikki Anteroinen Liikenneturvasta toteaa.

Turvavyö tehokkain tapa suojautua

Suomalaiset käyttävät yhä turvavyötä eurooppalaisittain ahkerasti.

Turvavyön käyttö onkin tehokkain ja halvin keino vähentää liikennekuolemia. Arvioiden mukaan turvavyö voisi pelastaa lähes puolet niistä turvavyöttä matkustaneista, jotka kuolevat onnettomuuksissa. Lisäksi turvavyön käyttö lieventää selvästi matkustajan mahdollisia vammoja.

Ylikomisaario Pasi KemppainenLiikkuvasta poliisista muistuttaa kuitenkin, että pelkkä turvavyön käyttö ei riitä. Sitä tulee käyttää oikein niin, että koko yläruumis on tuettuna.

Liikenneturva tutkii vuosittain turvavyön käyttöä yhteistyössä Liikkuvan poliisin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.