Mainos

Joka kymmenes suomalainen kärsii unettomuudesta

Unitutkija Markku Partisen mukaan suomalaiset kärsivät unettomuudesta enemmän kuin keskieurooppalaiset. Partisen mukaan joka kymmenes suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä.

– Unettomuutta aiheuttavat kuitenkin muun muassa huolet ja stressit. Suomalainen ei ehkä ole niin avoin ja puhu riittävän paljon huolistaan kuin esimerkiksi joku eurooppalainen.

– Ja kun ihminen puhuu kaverien sekä ystävien kanssa, silloin turhat huolet eivät aiheuta paljon unettomuutta, Helsingin uniklinikan unitutkija Partinen kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa unettomuudesta kärsivän on vaikea nukahtaa. Myös yöllisiä heräämisiä ilmenee. Partisen mukaan ihminen voi kuitenkin itse vaikuttaa unenlaatuun.

– Itse voi vaikuttaa elintavoilla, suhtautumisella elämään, harrastamalla liikuntaa ja elämänravitsemuksella. Myös ihmissuhteet ovat tärkeät, Partinen toteaa.

Suomalainen nukkuu keskimäärin 7 tuntia ja 50 minuuttia. Unen määrän tarve on kuitenkin yksilöllistä. Joku saattaa pärjätä kuuden tunnin ja toinen taas kahdeksan tunnin yöunilla. Liian vähäisellä unella on kuitenkin terveydellisiä vaikutuksia.

– Jos henkilö nukkuu vaikka vuosikausia kaksi tuntia liian vähän luonnollisesta unitarpeesta, vaikuttaa se sairauksien määrään lisääntyvästi. Ja sitä kautta se vaikuttaa mahdollisesti myös kuolleisuuteen.

Partisen mukaan riittävä uni on tärkeää, koska silloin ihmisen keho elpyy ja aineenvaihdunta pysyy yllä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.