Joka kymmenes nuori joutunut seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi

Väestöliitto on huolissaan etenkin poikien lisääntyneestä seksuaalisista hyväksikäytöistä, sillä pojat eivät hae apua yhtä usein kuin tytöt.

Noin joka kymmenes kahdeksasluokkalainen tyttö ja poika on kokenut seksuaalista kaltoinkohtelua. Väestöliiton mukaan luvut tarkoittavat 300 oppilaan yläasteella sitä, että seksuaalisen hyväksikäytön uhreja on noin 30.

Väestöliiton seksuaaliterveystutkimuksen ennakkotiedoista selviää, että kahdeksasluokkalaisista pojista neljä prosenttia ja tytöistä reilut kaksi prosenttia on pakotettu yhdyntään tai muunlaiseen seksiin.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mukaan sekä tyttöjen että poikien kehitys on turvatonta. Poikien tilanne näyttäisi huonontuneen nopeammin kuin tyttöjen.

- Poikien seksuaalisuutta ei ilmeisesti osata suojata, koska ilmiön on katsottu kohdistuvan enemmän tyttöihin, Cacciatore sanoo.

Kaltoinkohtelu voi olla nimittelyn, koskettelun tai raiskauksen lisäksi esimerkiksi pakottamista katsomaan pornofilmejä tai itsetyydytystä.

Poikia ei näy hoitopaikoissa

Asiantuntijat ovat huolissaan varsinkin pojista, koska heitä ei näy hoitopaikoissa. Nuoren on kuitenkin hyvin vaikea yrittää selvitä tapahtuneesta yksin.

Erikoissairaanhoitaja ja kliininen seksologi Tarja Sandberg sanoo, että pojat kertovat pahoista kokemuksista nimettöminä netissä, mutta kynnys vastaanotolle menoon on korkea.

Sandberg on hoitanut 40-vuotiaita miehiä, jotka ovat kärsineet vuosia nuorena kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Tapahtumat palaavat mieleen ja heijastuvat ihmissuhteisiin ja ahdistavat.

- Pojille häpeä on vieläkin suurempi kuin tytöille. Esimerkiksi raiskauksesta kertominen uhkaa miehuutta, Sandberg toteaa.

Kuka auttaa nuorta?

Väestöliiton mukaan avun saaminen voi olla vaikeaa, sillä seksuaalista kaltoinkohtelua ei yleensä osata tunnistaa terveydenhuollossa, nuoria ei ohjata hoitoon ja hoitopaikoista on pulaa. Jos asia tulee ilmi esimerkiksi koulussa, nuorta saatetaan pompotella monellekin viranomaiselle ennen kuin hän saa apua.

- Asian selvittelyä ei pidä pelätä, Cacciatore sanoo.

Asiantuntijat ovat huomanneet, että nuori kertoo tapahtuneesta, jos häneltä kysyy asiasta rauhallisesti ja suoraan.

Väestöliiton Nuska-projektin (Nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu) koordinaattori ja seksuaaliterapeutti Kirsi Porras toteaa, että kun nuori haluaa puhua järkyttävästä tapahtumasta, kyse on luottamuksen osoituksesta.

Tärkeintä on kuunnella nuorta ja ottaa asia tosissaan. Nuorelle pitää myös tehdä selväksi, ettei hän ole toiminut väärin, eikä hän ole vastuussa tapahtuneesta.

Väestöliiton seksuaaliterveystutkimukseen vastasi viime keväänä 30 000 kahdeksasluokkalaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat