Mainos

Joka kymmenes lapsi kokee perheväkivaltaa

Joka kymmenes lapsi joutuu kokemaan väkivaltaa niissäkin perheissä, joissa väkivalta ei ole vanhempien välistä. Väkivalta hankaloittaa sekä lapsen psyykkistä että fyysistä kehitystä.

Omien vanhempiensa välistä väkivaltaa nähneellä lapsella on 3-9-kertainen riski tulla itse pahoinpitelijäksi, sanoo lontoolainen konsultoiva psykiatri Arnon Bentovim. Hän korostaa, että rakkaan ihmisen pahoinpitelyn näkeminen on lapselle yhtä traumaattista kuin hän olisi itse uhri.

Bentovimin mukaan niissä perheissä, joissa isän väkivalta on vakavaa äitiä kohtaan, puolet isistä ja neljännes äideistä käyttää väkivaltaa myös lapsiin. Bentovim osallistui Jyväskylässä pidettyyn EU:n naisiin kohdistuvan väkivallan asiantuntijakokoukseen.

Oikeudenkäynnissä lapsen asema on uhattuna

Väkivallan kohteeksi joutuneen lapsen asema on hankala myös oikeudellisesta näkökulmasta.
Perheväkivallan uhriksi joutuneelle lapselle kaivataan oikeudenkäynnissä erityiskohtelua. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä pitää puutteena nyt sitä, että laki ei nyt tunne lapsen erityisasemaa.

Hirvelän mielestä lasten kuulustelut pitäisi aina videoida. Tällöin voidaan välttyä kuulustelulta useaan kertaan ja jopa lapsen kuulemiselta oikeudessa. Hirvelän mielestä alle 10-vuotiaita lapsia ei tulisi tuoda oikeuteen, koska lapsi ei pysty kertomaan tapahtuneesta suullisessa pääkäsittelyssä. Nämä käsittelyt on valtionsyyttäjä Hirvelän mielestä suunniteltu enemmänkin tasavertaisia aikuisia varten.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.