Joka kolmas USA:n naissotilas raiskataan palvelusaikanaan

Yhdysvaltain asevoimissa palvelevien naissotilaiden ainoa uhka eivät ole Irakin tienvarsipommit. Vaarana ovat myös miespuoliset sotilastoverit.

Uusimpien selvitysten mukaan naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta armeijassa on erittäin yleistä: jopa yli 40 prosenttia naissotilaista joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi, ja joka kolmas naissotilas raiskataan palvelusaikanaan.

Seksuaalista väkivaltaa armeijassa tutkivan kongressin valiokunnan jäsenet ovat kauhuissaan.

- Leukani loksahtivat, kun lääkärit kertoivat, että 41 prosenttia naispuolisista armeijassa palvelleista oli joutunut seksuaalisen väkivallan kohteeksi palvelusaikanaan, kertoi edustajainhuoneen jäsen Jane Hartman valiokunnalle CNN-televisiokanavan mukaan .

- Kyseessä on epidemia. Yhdysvaltain asevoimissa palvelevat naiset joutuvat todennäköisemmin sotilastoverinsa raiskaamaksi kuin vihollistulen tappamaksi Irakissa, hän kauhisteli.

"Puolustusministeriö ei piittaa"

Tiettävästi ainakin 60 000 naissotilasta on joutunut kokemaan palvelusaikanaan seksuaalista väkivaltaa vuoden 2002 jälkeen.

Hartmanin mukaan puolustusministeriö ei ole lainkaan kiinnostunut skandaalista. Valiokunnan tietojen mukaan vain alle kymmenen prosenttia ilmoitetuista raiskauksista päätyy sotaoikeuteen.

Ministeriö ei myöskään suostunut haasteesta huolimatta lähettämään asiantuntijaedustajaansa Kaye Whitleytä valiokunnan kuulemistilaisuuteen.

- Puolustusministeriö näyttää tieten tahtoen ja avoimesti neuvovan Whitleytä olemaan noudattamatta kongressin määräystä saapua kuultavaksi, ihmettelee valiokunnan puheenjohtaja, kongressiedustaja John Tierney.

Valiokunnan edessä todistanut Mary Lauterbach kertoi tyttärensä Mariantarinan. Merijalkaväessä palvellut tytär oli raportoinut raiskauksestaan ylemmilleen, mutta mitään ei tapahtunut.

Maria Lauterbach joutui ilmoituksensa jälkeen yksikössään väkivallan ja häirinnän kohteeksi, ja joulukuussa hänet murhattiin. Murhasta on syytteessä merijalkaväen sotilas.

- Uskon, että Maria olisi yhä hengissä, jos merijalkaväki olisi suojellut tehokkaammin seksuaalisen väkivallan uhreja, sanoi Mary Lauterbach valiokunnalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat