Mainos

Joka kolmas pelkää fyysistä väkivaltaa

Väkivallan pelko näyttää olevan Suomessa huomattavasti yleisempää kuin sen uhriksi joutuminen.

Kansallisen uhritutkimuksen mukaan fyysistä väkivaltaa pelkää joka kolmas suomalainen. Viime vuonna väkivallan uhriksi joutui kuusi prosenttia kansalaisista.

Erikoistutkija Reino Sirén oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo, että väkivallan pelko heijastaa yleistä turvattomuutta ja oli Suomessa suurimmillaan 90-luvun loppupuolella.

- Kun yleinen turvattomuus lisääntyy, se vaikuttaa siihen, että väkivaltaakin pelätään. Silloin laman yhteydessä väkivallan pelko lisääntyi Suomessa ja kääntyi taas laman jälkeen laskuun,

Sirénin mukaan on myös todettu, että työttömät pelkäävät väkivallan kohteeksi joutumista enemmän kuin työssäkäyvät.

Tutkimuksen mukaan katuväkivalta on vähentynyt Suomessa. Perheväkivallan ja työpaikkaväkivallan määrä on puolestaan pysynyt ennallaan.

Sirénin mukaan työpaikkaväkivalta painottuu naisten kohdalla asiakas- ja hoitosuhteeseen, kun taas tätä yhteyttä ei miesten kohdalla ole näin selvästi näkyvissä. Miehillä taas naisia yleisempää ovat tilanteet, jossa väkivalta liittyy järjestyksen pitämiseen.

Katuväkivalta on vähentynyt tasaisesti 80-luvulta lähtien. Syytä tähän on Sirénin mukaan vaikea nimetä.

Tapaturmaan joutui viime vuonna joka viides suomalainen. Tapaturmia sattui eniten vapaa-ajan liikunnassa ja kotona. Joka kolmas tapaturma vaati lääkärissä käynnin.

Uhritutkimukseen haastateltiin yli 7 000 suomalaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.