Mainos

Joka kolmas kärsii matkapahoinvoinnista

Joka kolmas ihminen kärsii matkapahoinvoinnista.

Voimakkaasti heiluvassa kulkuneuvossa matkapahoinvoinnin oireita saa jopa kaksi kolmesta.

Lääkärikeskus Mehiläisen vastaava lääkäri Jukka Aalto kertoo, että matkapahoinvointi johtuu siitä, kun sisäkorvan elimet ja silmät välittävät aivoihin ristiriitaista tietoa liikkeestä. Etenkin kesäaikana ihmiset hakeutuvat matkapahoinvoinnin takia jonkin verran lääkäriin.

- Toki matkapahoinvointia voi ehkäistä jonkin verran ennalta, eli pitäisi pitää silmien ja tasapainoelimien antama informaatio ympäristöstä yhtäpitävänä. Toisin sanoen katsekontakti tulisi kiinnittää kiinteään ympäristöön - maastoon tai horisonttiin. Veneessä, laivassa tai lentokoneessa olisi hyvä istuutua kulkuneuvon vähiten liikkuvaan osaan eli yleensä keskiosaan. Alkoholia on syytä välttää sekä ennen matkaa että sen aikana, koska se ei poista matkapahoinvointia, vaan vaikuttaa pikemminkin päinvastoin.

Kaikesta ennaltaehkäisystä huolimatta matkapahoinvoinnista kärsiville on olemassa reseptittömiä lääkkeitä, jotka ovat yleisimmin antihistamiineja. Tällaisia lääkkeitä saa ilman reseptiä apteekeista. Lisäksi saatavilla on skopolamiini-laastari, mutta sitä saa vain lääkärin määräyksellä.

Matkapahoinvointi koettelee eniten lapsia, koska heidän hermostonsa on kehittymättömämpi kuin aikuisilla.

Alle 10-vuotiaalle voi antaa matkapahoinvointiin tarkoitettuja antihistamiinivalmisteita. Yli 10-vuotiaille voi harkita myös skopolamiini-laastaria.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.