Mainos

Joka kolmas eduskuntavaaliehdokas pitää Venäjää sotilaallisena uhkana

MTV Uutisten vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista noin joka kolmas pitää Venäjää sotilaallisena uhkana Suomelle.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väite ”Venäjä on sotilaallinen uhka Suomelle”. Väite jakoi ehdokkaita selvästi kahteen leiriin.

Yhteensä kahdeksan prosenttia on väitteen kanssa samaa mieltä ja 23 prosenttia jokseenkin samaa mieltä. Eri mieltä väitteen kanssa on noin 24 prosenttia ja jokseenkin eri mieltä 22 prosenttia. Reilu viidennes vastanneista ei sanonut väitteeseen juuta eikä jaata.

"Venäjä on sotilaallinen uhka Suomelle"

Hajonta oli puolueissa suurta.

Esimerkiksi RKP:n ehdokkaista samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa on 37 prosenttia. Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä on 32 prosenttia ehdokkaista.

Perussuomalaisista ehdokkaista väitteen kanssa samanmielisiä on 48 prosenttia ja erimielisiä 29 prosenttia. Kokoomuksessa luvut ovat puolesta 56 prosenttia ja vastaan 16 prosenttia.

Vihreissä samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä on 26 prosenttia ja eri mieltä 48 prosenttia.

MTV:n vaalikoneen tietojen perusteella isoista puolueista Vasemmistoliitossa on selkein kanta. Puolueen ehdokkaista eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa on 81 prosenttia. Sosiaalidemokraateissa luvut olivat puolestaan 60 prosenttia eri mieltä ja 17 prosenttia samaa mieltä.

Venäjän pakotteista ja Ukrainan aseavusta yksimielisempää

Venäjä-pakotteiden suhteen ehdokkaat ovat yksimielisempiä. Yhteensä 66 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä sen kanssa, että Suomen tulee olla mukana EU:n pakotelinjassa Venäjää vastaan. Valtaosa, 39 prosenttia, oli selkeästi samaa mieltä.

Reilu kymmenen prosenttia ehdokkaista on väitteen kanssa eri mieltä ja noin yhdeksän prosenttia jokseenkin eri mieltä.

Selkein kanta on kokoomuksella, jossa samaa mieltä on 94 prosenttia, ja vihreillä, jossa samaa mieltä on 93 prosenttia.

Eniten hajontaa on perussuomalaisissa, joiden ehdokkaista 45 prosenttia on samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä EU:n pakotelinjassa pysymisestä. Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä asiasta on 30 prosenttia MTV:n vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten ehdokkaasta.

Ukrainan aseellisesta tukemisesta ehdokkaat ovat melko samanmielisiä. Valtaosa ehdokkaista ei olisi valmis tukemaan Ukrainaa aseavulla, vaikka se olisi ainoa keino taata Ukrainan koskemattomuus.

Noin 33 prosenttia ehdokkaista vastasi väitteeseen ”jos Ukrainan koskemattomuus voidaan taata vain länsimaiden aseavulla, Suomen tulee tukea tätä” olevansa eri mieltä ja 25 prosenttia olevansa jokseenkin eri mieltä. Ainoastaan neljä prosenttia kertoi olevansa eri mieltä ja 15 prosenttia jokseenkin eri mieltä aseavun suhteen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.