Mainos

Johtavat albaanipuolueet sopivat Kosovon hallituksesta

Kosovon kaksi johtavaa albaanipuoluetta ovat sopineet muodostavansa hallituksen, jonka keskeinen tavoite on julistaa Kosovo itsenäiseksi Serbiasta.

Asian vahvisti uutistoimisto AFP:lle PDK:n varapuheenjohtaja Hajredin Kuci.

Kosovon demokraattista puoluetta PDK:ta johtaa entinen sissijohtaja Hashim Thaci, josta odotetaan Kosovon seuraavaa pääministeriä. Hallituskumppaniksi tuleva Kosovon demokraattinen liitto LDK on aiempi hallituspuolue, jonka johdossa on presidentti Fatmir Sejdiu.

PDK sai Kosovon marraskuisissa vaaleissa 34:n ja LDK 23 prosentin kannatuksen. Puolueilla on Kosovon 120-paikkaisessa parlamentissa yhteensä 62 paikkaa eli niukka enemmistö.

Kosovon johtajien aikeena on antaa yksipuolinen itsenäisyysjulistus ensi vuoden alkupuolella. Tukea on luvassa Yhdysvalloilta ja eräiltä EU-mailta, jotka ovat luvanneet tunnustaa Kosovon itsenäisyyden Serbian ja sitä tukevan Venäjän voimakkaasta vastustuksesta huolimatta.

Serbia aikoo torjua sekä EU:n että Naton mahdolliset jäsenyystarjoukset, jos ne tunnustavat Kosovon itsenäisyyden.

Serbian parlamentti päätti eilen äänin 220-14, että maa ei aio allekirjoittaa mitään sellaista sopimusta, jossa ei tunnusteta sen alueellista yhtenäisyyttä ja valtaoikeutta Kosovoon.

Serbia tarjoaa Kosovon albaaneille laajaa autonomiaa, mutta ei täyttä itsemääräämisoikeutta. Kosovo vaatii täydellistä itsenäisyyttä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.