Mainos

Johanna Korhonen käy vaaliehdokkaiden mediajulkisuuden kimppuun

Toimittaja Johanna Korhonen ryhtyy oikeusministeriön pyynnöstä selvittämään vaaliehdokkaiden maksutonta mediajulkisuutta.

Korhosen tehtävänä on tutkia, millä tavoin ehdokkaiden tasapuolisesti ja maksuttomasti saamaa näkyvyyttä vaaleissa voidaan julkisen vallan toimin vahvistaa. Korhonen itse oli keskustan sitoutumattomana eurovaaliehdokkaana viime vuonna.

Selvityksessä tarkastellaan sekä internetin että perinteisen median tarjoamia näkyvyysmahdollisuuksia. Tietoa hankitaan politiikan ja median toimijoilta, vaaleihin ehdokkaina osallistuneilta henkilölitä ja aktiivisilta äänestäjiltä. Selvityksen on määrä valmistua jo maaliskuun lopussa.

- Tässä yhteydessä ei ole tarkoitus tehdä uutta tieteellistä tutkimusta. Siihen eivät aika ja mahdollisuudet riitä. Tässä ajassa voidaan kuitenkin kartottaa keskeisiä ajatuksia ja toivottavasti myös ideoita, mitä asioiden hyväksi voitaisiin tehdä, Korhonen sanoo.

Myös köyhempien ehdokkaiden ääni kuuluviin

Tiedotusvälineiden yleinen merkitys vaaleissa on viime vuosikymmenten aikana lisääntynyt. Vaalikampanjat ovat muuttuneet entistä kalliimmiksi ja televisio- ja sanomalehtimainontaan käytetään yhä enemmän varoja.

Keskusteluun on noussut ehdokkaiden mahdollisuus tasa-arvoiseen näkyvyyteen ja esimerkiksi äänestäjille entuudestaan tuntemattomien ehdokkaiden mahdollisuus tulla valituksi ilman huomattavaa kampanjabudjettia.

- Valitsematta voi jäädä ihan fiksuja ihmisiä. Asiaa on tarkoitus katsoa nimenomaan äänestäjien näkökulmasta. Äänestäjillä on oikeus saada tietoa kaikista ehdokkaista, Korhonen sanoo.

Korhonen jatkaa, että palvella ehdokkaita eikä kerätä medialle lisää mainosmarkkoja. Ytimenä on demokratian edistäminen.

Selvitys liittyy vaalirahoitusuudistukseen, josta hallituspuolueiden puheenjohtajat sopivat yhdessä oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) kanssa viime marraskuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.