Mainos

Joensuussa yritettiin kopioida pankkikortteja

Poliisi tutkii tekoa maksuvälinepetoksen valmisteluna. Automatia Oy:n mukaan pankit ovat varotoimena sulkeneet 200 korttia.

Muutamilla Otto-automaateilla Joensuussa on yritetty kopioida pankkikortteja. Pankkiautomaatista on löydetty ylimääräinen lisälaite, johon asennetulla videokameralla on pystytty kuvaamaan automaatin näppäimistön käyttöä. Videokameran lisäksi automaattiin oli kytketty pankkikortin magneettijuovan kopiointiin sopiva laite.

Joensuun poliisilla ei ole toistaiseksi tietoa siitä, onko laitteiden avulla nostettu tileiltä rahaa tai tehty muita tilitoimia. Tekoa tutkitaan maksuvälinepetoksen valmisteluna.

-Ilmeisesti rahaa ei ole pystytty nostamaan. Ainakaan Suomessa nostoja ei ole tiedossa, kertoo rikosylikomisario Jorma Alvila.

Alvilan mukaan rikoksesta epäillään ulkomaalaista henkilöä tai henkilöitä, jotka ovat jo poistuneet Suomesta. Poliisin mukaan sekä videolaite että magneettijuovan kopiointilaite ovat olleet käytössä Joensuussa ja lähiympäristössä mahdollisesti kolmessa pankkiautomaatissa parin viikon ajan helmi-maaliskuussa.

Poliisi sai tiedon asiasta viime lauantaina, kun sivullinen ilmoitti, että Niinivaaran ostoskeskuksen pankkiautomaatista on jokin osa irti. Tutkinnassa automaatista löytyi lisälaite, jolla oli mahdollista taltioida pankkiautomaatin käyttöä. Niinivaaran lisäksi laitteita on käytetty mahdollisesti myös Lehmossa.

Pankki ottaa yhteyttä asiakkaisiin

Lisälaite oli kiinnitetty näppäinpöydän yläpuolelle automaatin runkoon niin ammattimaisesti, että sen havaitseminen oli hyvin epätodennäköistä.

-Metallikoteloon oli kätketty pieni kamera, jonka muistikortille kuva tallentui. Kamera ja muistikortti ovat nyt poliisin hallussa. Kaikki välineet ovat korkealuokkaista tekoa, kertoo Alvila.

Automaateilla asioineet asiakkaat eivät ole olleet poliisiin yhteydessä.

-Pankki ottaa yhteyttä näihin vaaravyöhykkeessä oleviin asiakkaisiin ja uusii heidän pankkikorttinsa. Vaaravyöhykkeessä ovat ehkä eniten luottokorttiasiakkaat, joiden korttia käytettäisiin sitten mahdollisesti ulkomailla, arvioi Alvila.

Laitteet ovat olleet käytössä 25. helmikuuta-12. maaliskuuta. Kyseessä ovat automaatit, joista voi nostaa rahaa kaikkien pankkien pankkikorteilla ja luottokorteilla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.