Joensuussa kenttäkoe geenikoivuille

Joensuun yliopisto on saanut luvan testata geenikoivujen sopeutumista luontoon. Ympäristöjärjestöt vastustavat koetta.

Joensuun yliopistossa käynnistyy laaja geenimuunneltujen koivujen kenttäkoe. Geenitekniikan lautakunta on myöntänyt luvan kansainvälisesti merkittävälle tutkimukselle. Viime kesänä Punkaharjulla tuhottiin ilkivaltaisesti ensimmäinen kenttäkoealue. Tekijät ovat yhä karkuteillä.

Nyt tutkitaan minkälaisia riskejä geenimuuntelu voi Suomen luonnossa aiheuttaa.

- Siirtogeenisten kasvien viljelyyn liittyy yhtenä olennaisena riskitekijänä se, että nuo muuntogeenit pääsisivät karkaamaan näistä kasveista ympäristöön. Esimerkiksi tässä yhteydessä luonnonkoivut risteytyisivät nyt sitten siirtogeenisten koivujen kanssa, sanoo tutkimusryhmän johtaja Markku Keinänen Joensuun yliopistosta.

- Pyrimme saamaan selville sen että muuttuuko kyseisten kasvien laatu esimerkiksi niitä syövien hyönteiset kannalta ja toisaalta seuraako tuosta muuntamisesta sellaisia vaikutuksia jotka näkyisivät esimerkiksi maaperäeliöyhteisössä, Keinänen kertoo.

Monet ympäristöjärjestöt vaativat viimeiseen asti, että kenttäkoelupaa ei myönnettäisi. Vastustajien mielestä riskit muunneltujen ominaisuuksien karkaamisesta luontoon ovat liian suuret. Tutkijoiden mielestä kenttäkoe on pakko tehdä, jotta voidaan päättää onko esimerkiksi muuntogeenisten puiden kasvattaminen Suomen oloissa turvallista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat