Joel Harkimo: Lukihäiriö ei estä menestymistä elämässä

Joka viidennellä suomalaisella oppimisvaikeus 2:02

Urheilutapahtumia järjestävä Joel Harkimo ei ole antanut lukihäiriön estää tekemisiään. "Lukihäiriö on heikkouteni, mutta minulla on muita vahvuuksia".

25-vuotiaan lukihäiriö havaittiin alakoulun ensimmäisillä luokilla. 

– Yritin hirveästi tsempata sanelukokeissa, mutta se ei ihan mennyt nappiin se homma. Tajuttiin hyvin nopeasti, ettei lukeminen ja kirjoittaminen ole yhtä helppoa kuin muilla, Joel Harkimo muistelee.

Koulusta tuli apua, vaikka tämän päivän apuvälineitä ei vielä ollutkaan käytössä.

– Tukiverkosto oli aina hyvä, ja ala-asteella minua autettiin hirveän paljon. Silloin ei ollut näitä välineitä, joita nyt käytetään, mutta sain tukea ja omia tunteja. Niissä keskityttiin vain lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Lukeminen on edelleen tärkeää.

– Sen huomaa heti, jos ei kuukauteen tai pariin ole lukenut paljon, niin lukeminen alkaa heti tökkimään. Lukeminen on se juttu, jota vaan pitää tehdä paljon. Jos kirjoitan pitkiä tekstejä, niin yleensä käytän Wordin tekstinkorjausohjelmaa, mutta en kirjoittaessani arjessa sähköposteja tai tekstareita.

Lukihäiriö ei ole häpeä

Joel Harkimo puhuu lukihäiriöstään avoimesti eikä häpeä sitä.

-Jotenkin se on tuntunut niin normaalilta jutulta, kun isällä on lukihäiriö. Olen nähnyt, ettei se estä mitään. Olen aina suhtautunut siihen positiivisen kautta, enkä ole pitänyt sitä kauhean isona juttuna.

– Olen aina ajatellut, että minulla on muita puolia, joissa pärjään. Junnuna se oli urheilu. Harrastin kaikkea mahdollista ja minulle oli tärkeää, että luokan sisällä pärjäsin jääkiekossa tai jalkapallossa.

– Nyt myöhemmin olen ehkä luovempi ja ehkä vähän rohkeampi kuin moni muu.

Kodin tuki tärkeää

Oppimisvaikeuksista kärsivä saattaa menettää itsetuntonsa. Joel Harkimo uskoo, että kotoa tuleva tuki on tässä ratkaisevaa.

– Hyvä itsetuntoni tulee kasvatuksesta ja vanhemmilta. He ovat aina olleet kannustavia ja sanoneet, että ongelmista pitää puhua ja kehottaneet olemaan rohkea ja yrittämään uusia juttuja. Itsellä on sellainen olo, että uskallan tehdä makeita juttuja, uskallan puhua asioista -  esimerkiksi lukihäiriöstä. 

Joel Harkimon viesti muille luki- ja kirjoitusvaikeuksien kanssa kamppaileville on selvä.

 -On tärkeä juttu, että ymmärtää arvostaa itseään. Se, että ei ole koulussa hyvä, ei tarkoita, että ei pärjäisi elämässä. Uskaltakaa puhua ja pyytää apua, jos sitä tarvitsette.

Lukihäiriö on 5-10 prosentilla suomalaisista. 

Lue myös:

    Uusimmat