Jo puolivuotias vauva havaitsee pelon

Vauvat pystyvät havaitsemaan pelästymisen ihmisen kasvoilta jo noin puolen vuoden ikäisenä.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan seitsemän kuukauden ikäiset vauvat katsovat pitempään pelästyneitä kasvoja kuin iloisia. Pelästyneiden kasvojen näkeminen aiheuttaa myös voimakkaamman aivosähkökäyrästä mitattavan tarkkaavaisuusvasteen kuin iloisten. Viiden kuukauden ikäisillä näitä eroja ei vielä ole.

Tutkija Mikko Peltolan mukaan näyttää siltä, että lapsi osaa havaita erityisesti uhkaan liittyviä signaaleja jo seitsemän kuukauden ikäisenä. Tämä johtuu siitä, että aivojen mantelitumake aktivoituu noin puolen vuoden iässä.

Samassa iässä vauvat alkavat myös vierastaa tuntemattomia aikuisia.

Tutkimus on osa neurotieteen tutkimusohjelmaa. Hankkeesta saatava tieto lisää mahdollisuuksia ymmärtää normaalin sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta tärkeiden havaintotoimintojen kehittymistä.

Katsetutkimuksesta apua autismin tunnistamiseen

Saman tutkimusohjelman toisessa hankkeessa tutkittiin kohteen katseen suunnan vaikutusta kasvoista saatavan näköinformaation käsittelyyn.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aivojen näköjärjestelmä käsittelee toisen ihmisen kasvoja tehokkaammin, kun toinen katsoo suoraan silmiin. Sen mukaan myös kahden ihmisen välinen katsekontakti ja sivuun käännetty katse vaikuttavat lähestymis- ja välttämiskäyttäytymiseen.

Tulosta voidaan käyttää muun muassa autismin tutkimuksessa ja autististen oireiden varhaisdiagnosoinnissa.

- Autismissa katsekontaktiin liittyvät poikkeavuudet ovat yksi varhaisimmista ja tyypillisimmistä ongelmista. Tutkimusten avulla on mahdollista saada selvyyttä siihen, miksi autistisesti käyttäytyvät ihmiset välttävät katsekontaktia, kertoo tutkimusta johtava professori Jari Hietanen Tampereen yliopistosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat