Mainos

Jo neljännesmiljoona opiskelijaa kartuttanut eläkettään

Neljännesmiljoona suomalaista opiskelijaa on jo kartuttanut tulevaa eläketurvaansa opiskelemalla.

Eläkettä karttuu opiskeluajalta saman verran kuin palkkatöistä 588 euron kuukausipalkalla. Valtion varoista maksettavaa etuutta korotetaan vuosittain. Eläkettä maksetaan kuitenkin vain, jos opiskelija myös suorittaa tutkintonsa, sanoo kehittämispäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Kaikki opiskelijat eivät ole edes tietoisia siitä, että he tienaavat jo eläkettä vanhuutensa varaksi. Toiset taas ovat ehtineet jo kummastella, mikseivät ansaitut eläke-eurot näykään heidän työeläkeotteessaan. Opiskelusta karttuva eläke näkyy työeläkeotteella kuitenkin vasta valmistumista seuraavana vuonna.

Opiskeluajan eläkekarttumalla kannustetaan viemään opiskelut päätökseen, ja siksi kesken jääneistä opinnoista eläkettä ei heru lainkaan.

Eläkettä karttuu 18 vuotta täyttäneille opiskelijoille sekä ammatti-, ammattikorkeakoulu- sekä yliopisto-opinnoista.

Esimerkiksi ammatillisen perustutkinnon suorittaneille eläkettä karttuu kolmen vuoden ajalta ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille viiden vuoden ajalta, vaikka olisi saanut tutkintonsa suoritettua nopeamminkin.

Työtäkin on tehtävä

Pelkkä tutkintokaan ei kuitenkaan riitä, vaan sen lisäksi on oppeja on käytettävä myös hyväksi työelämässä.

Ennen eläkkeen alkamista työelämässä on puurrettava sen verran, että palkkatuloa karttuu yhteensä vähintään 14125 euron verran.

Eläkettä on myös voinut ansaita samanaikaisesti sekä ansiotyöstä että opiskelusta. Ulkomainen tutkintokin voi kartuttaa eläkettä, jos siihen on saanut opintotukea Suomesta.

Eläke-edun toivotaan vauhdittavan myös niin sanottujen ikuisten opiskelijoiden valmistumista. Jos ei ole vielä ihan eläkeikään ehtinyt, kannattaa viedä keskeytyneet opinnot päätökseen. Jos esimerkiksi ylempi korkeakoulututkinto suoritetaan loppuun ensi vuonna, eläkettä lasketaan karttuneeksi viideltä vuodelta, sanoo Kannisto.

Tästä vuodesta lähtien tulevat eläkeläiset saavat kotiinsa työeläkeotteen vuosittain. Siinä näkyy vastedes palkkatyöstä ja yrittäjänä karttuneen eläkkeen lisäksi tiedot myös opiskelusta tai lastenhoitoajalta kertyneestä eläkkeestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.