Mainos

Jo lähes 40 000 suomalaista on pakkolomalla

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että lomautettuja tai lomautettavia on tällä hetkellä noin 36 000 henkilöä. Lomauttavia yrityksiä on arviolta 2 500.

Ministeriön arvio sisältää lomautuksia koskevat ennakkoilmoitukset ja voimassa olevat lomautukset, jotka työnantajat ovat ilmoittaneet työvoimatoimistoille. Tiedot perustuvat TE-keskuksilta saatuihin arvioihin.

Valtaosa lomautuksista on määräaikaisia, ja niiden kesto on keskimäärin kaksi kuukautta.

Työmarkkinaneuvos Marja Rantakaulio työ- ja elinkeinoministeriöstä on huolestunut tilanteesta, mutta ei halua verrata tilannetta vielä 1990-luvun lamavuosiin.

- Lomautuslukuja ja tilannetta ei voi verrata. Nyt on kuitenkin myönteistä se, että valtaosa lomautetuista on lomautettu määräajaksi. Se on selvä työntekijöille ja ulospäinkin, että yritys haluaa pitää kiinni työntekijöistään. Taustalla on se, että työvoimasta on pulaa monilla alueilla ja taantuman taittumista odotetaan, Rantakaulio sanoo.

Lähes kaikki ministeriön tiedossa olevat lomautukset kuuluvat ryhmälomautuksiin, jotka koskevat vähintään kymmentä henkilöä. Kaikista pienemmistä lomautuksista ei kuitenkaan tehdä ennakkoilmoitusta työvoimatoimistolle.

Eniten lomautuksia on Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Toimialoista paperi- ja metalliteollisuus ovat lomauttajien ykkösenä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.