Mainos

Jo lähes 160 kuollut Kiinan mellakoissa

Luoteis-Kiinassa Sinkiangin maakunnassa jo lähes 160 ihmistä on kuollut uiguurien ja poliisin yhteenotoissa. Kuolleiden määrän odotetaan nousevan.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan yli 800 ihmistä on loukkaantunut ja useita satoja ihmisiä on pidätetty.

Hallituksen mukaan kaduilla on ollut 300-500 ihmistä. Muiden lähteiden mukaan mellakoihin on osallistunut jopa 3000 ihmistä.

Levottomuudet maakunnan pääkaupungissa Urumquissa saivat alkunsa hallitusta vastustaneesta mielenosoituksesta, joka koski kesäkuun lopussa olleita han-kiinalaisten ja uiguuritaustaisten työläisten välisiä kahakoita. Niissä kuoli kaksi uiguuria.

Maakunnan paikallishallitus syyttää mellakoiden lietsomisesta Yhdysvalloissa maanpaossa elävää uiguurijohtajaa Rebiya Kadeeria. Uiguurit puolestaan syyttävät Kiinan turvallisuusjoukkoja ylireagoinnista rauhanomaisten protestien tukahduttamisessa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Urumquin kaupungissa on mellakkapoliiseja ja aseistettuja turvallisuusjoukkoja estämässä mellakoiden jatkumista. Suuria osia kaupungin muslimialueista on eristetty.

Islaminuskoiset uiguurit syyttävät Kiinan keskushallintoa syrjinnästä ja poliittisista sekä uskonnollisista vainoista.

Internetyhteydet katkaistu

Mellakkakaupungiksi muuttuneesta Urumquista on katkaistu internetyhteys. Paikallisten mukaan yhteyttä tietoverkkoon ei ole ollut eilisestä lähtien, jolloin levottomuudet saivat alkunsa.

Kiina on aiemmin katkaissut internetyhteyksiä Tiibetissä etnisten levottomuuksien uhatessa.

Katso Aaro Kajasteen juttu (Kymmenen uutiset 6.7.2009)

(MTV3 - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.