Mainos

Jo kymmenettuhannet elävät ilman tuloja

Ilman tuloja ja ensisijaista perusturvaa elää 20 757 taloutta Suomessa.

Tulottomia kotitalouksia on nyt kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta viime vuosina kehitys on tasaantunut. Hurjan nousun syyksi on arveltu työttömyysturvan tiukentuneita ehtoja.

– Toinen syy tulottomuuden kasvuun on työmarkkinatuen epääminen nuorilta, joilla ei ole koulutusta tai jotka eivät hakeudu koulutukseen. Tulottomien rekisterissä tämä näkyy piikkinä 20–25-vuotiaiden ikäryhmässä, Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo.

Kelan mukaan uusi havainto on, että rahaongelmat jatkuvat usein vuosia. Yli 60 prosenttia tulottomista oli vaille tuloja jo viisi vuotta sitten. Valtaosa tulottomista kotitalouksista on yksin asuvien talouksia.

Tulottomat saavat toimeentulonsa yleisestä asumistuesta ja toimeentulotuesta. Lisäksi lapsiperheet voivat saada lapsilisää ja elatustukea. Näillä kotitalouksilla ei ole mitään verotettavia tuloja, kuten työtuloja, pääomatuloja, verottomia osinkotuloja eikä veronalaisia sosiaalisia tulonsiirtoja, kuten eläkkeitä, työttömyyspäivärahaa, lasten kotihoidon tukea tai opintotukea.

– Tulottomuus merkitsee köyhyyttä: asumistuki ja toimeentulotuki yhdessä jäävät suhteellisen köyhyysrajan alapuolelle, Honkanen toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.